Plav

Plavsko jezero Crna Gora, Plav


Opkoljeno zelenim livadama i ševarjem, u podnožju planina Prokletija i Visitora, koje se ogledaju u njemu, miruje Plavsko jezero.

Nastalo krajem ledenog doba, ovo glečersko jezero nalazi se na oko 900 metara nadmorske visine. Dugo je oko tri kilometra, široko oko dva, a maksimalna njegova dubina je devet metara. Naravno, tokom godine nivo vode se mijenja, a zimi jezero je zeleđeno. Za ljubitelje sportova na vodi ovo je dio jedne idealne cjeline: pritoka Ljuča, Plavsko jezero, otoka Lim, koji se uliva u Drinu. Plivanje, jedriličarstvo, kajakaštvo, rafting. Pa ribolov: danas u jezeru ima mladice, pastrmke, štuke, klena, skobalja i mrene. Moguć je i lov na pernatu divljač, poput liske, gnjurca, patke, divlje plovke. U narodu postoji vjerovanje da voda Plavskog jezera ima i neka ljekovita svojstva.

O samom nastanku jezera postoje razne legende. Po jednoj, na mjestu današnjeg jezera u davna vremena postojala je varoš. Sveti Sava, umoran, zanoći u kući nekog Janusa. Ovaj ga je lijepo ugostio, ali mu u prtljag podmetnu pijetla i optuži ga za krađu. I tako je "zaradio" Savinu kletvu: " Nit se porodio, nit se izrodio, a voda vas ponijela". U tom času, sa svih strana udari voda i poplavi varoš. Nastade jezero.

Danas, ljeti je živo na velikom drvenom splavu. Organizuju se i skokovi u vodu, koja je čista i topla. A ljepota je nesporna. Kao i nepredvidivost. 

U toku samo jednog sata, jezero će sakriti i otkriti (ako hoće, naravno) sve svoje nijanse, od svijetlozelene do boje borovnice, ili čelično sive pod oblacima.

Tekst preuzet sa sajta: Montenegro Travel

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map