Subotica

Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici Srbija, Subotica


Zgrada Narodnog pozorišta u Subotici je podignuta 1854. godine, proglašena je za nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Prvi pismeni akt o izgradnji profesionalnog pozorišta u Subotici potiče iz 1793. godine, dok odluku o gradnji pozorišne zgrade Magistrat grada donosi tek 1847. godine. Prema projektu arhitekte Janoša Škultetija iz 1845. godine sagrađena je monumentalna građevina dvostruke namene – hotel sa gostionicom u krilu podignutom 1853. godine i pozorište, drugo krilo koje je završeno 1854. godine. Na njoj je tada istaknut današnji naziv Narodno pozorište - (mađ.Népszínház).

Osnova zgrade prilagođena je parceli, sa dva krila posebnih funkcija objedinjena su raskošnim foajeom, dok je trokrako svečano stepenište ka spratu vodilo do dvorana (velike i male pozorišne sale). Izgradnju i opremanje pomogle porodice, svaka je opremala svoju ložu i bile su različite, 450 sedišta u parteru, 45 loža i 160 mesta za stajanje. Mnogobrojnim intervencijama zgrada je izmenjena, a najočuvaniji je središnji pročeoni deo. Rekonstrukcija Pozorišta je obavljena 1904. godine i promenjen je natpis na timpanonu (Hotel Pešta u Narodno pozorište). Požar iz 1915. godine uništio je drugi enterijer, pa su se predstave neko vreme igrale u balskoj dvorani hotela. Prvobitno tradicionalno gledalište potkovičastog oblika sa galerijama u tri nivoa je izmenjeno. Sledeća obnova usledila je 1926. godine po projektu inženjera Koste Petrovića. Andrija Denegri je 1952. godine projektovao kružnu pokretnu pozornicu. Devastiranje je nastavljeno vađenjem sedišta iz sale 1986. godine.

Konzervatorski radovi započeti su u periodu 2000–2002. godine.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedija

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama