Danilovgrad

Ždrebaonik Crna Gora, Danilovgrad


Manastir Ždrebaonik nalazi se 2-3km od Danilovgrada. Manastirski kompleks čine crkva, veliki konak kao i niz prizemnih zgrada koje su svojevremeno služile kao učionice. Cijeli kompleks ograđen je visokom kamenom ogradom. Od 1856.godine u manastirskoj crkvi su pohranjeni mošti Sv. Arsenija - Sremca naslednika Sv. Save i dio moštiju Sv.Fevronije.

Od 1991.godine manastir je postao "ženski"manastir i u njemu služi nekoliko sestara sa igumanijom. Posljednjih godina u krugu manastira sagrađen je moderan i velelepan manastirski konak, sa bibliotekom i radionicom gdje monahinje "pišu ikone".

Izgradnjom putnog pravca manastir Ždrebaonik - manastir Ostrog otvara se veliki prostor turistima kako bi upoznali brojna naselja koja ovom putnom pravcu gravitiraju. Stvaraju se uslovi turistima da osjete ponudu eko-hrane i pića, seoski turizam u domaćoj radinosti, mogućnost posjeti arheološkim nalazištima, uživanje u posmatranju prirodnih ljepota Bjelopavlićke ravnice i rijeke Zete i uživanje u prirodnom ambijentu.

Pored navedenog Ždrebaonik (kao mjesto) ima poseban istorijski značaj. Tu je osnovana prva Poljoprivredna škola. Tu postoji tradicionalno „guvno”, gdje su se organizovala različita okupljanja građana. Ovdje se tradicionalno održavaju razne sportske aktivnosti i manifestacije povodom Prvomajskih praznika i sl.

Tekst preuzet sa sajta: Montenegro Travel

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama