Subotica

Zgrada Zlatno jagnje (Dom vojske) Srbija, Subotica


Zgrada Zlatno jagnje (Dom vojske) u Subotici je izgrađena 1857. godine kao Hotel "Belo jagnje" (Bárányi szálodafogadó) i ima status spomenika kulture.

Prvobitno zgrada je bila prizemna u kojoj je bila kafana u vlasništvu Andraša Lihtnekera, sve do prve velike adaptacije 1886. godine, kada je arhitekta Geza Kocka podigao sprat u stilu eklektike. Po projektu Titusa Mačkovića, 1904. godine, objekat je potpuno preuređen i pregrađen u stilu minhenske secesije, sa savršenim skladom dekoracije, oblika, otvora stolarija, sa uptrebom karakteristične staklene markizete, uništene u bombardovanju u Drugom svetskom ratu.

Čeonu fasadu odlikuje jednostavnost, sa trodelnom vertikalnom podelom asimetrično postavljenog rizalita. Prizemlje je rešeno lučnim ovalnim arkadama, koje su u lučnom delu bile ispunjene vitražom od kojih se najdominantniji proteže čitavom širinom rizalita, a bočno je takođe drveni dvokrilni portal sa zastakljnim svetlarnikom, takođe nekada ispunjen vitražom. Tri prozora na rizalitu su u obliku izduženog pravougaonika. Iznad rizalita je postavljena atika sa ovalnim završetkom koja nosi floralni reljef. Prilikom ove adatacije pročeona fasada je dobila secesijsko oblik, kao i u enterijeru glavne sale i predvorja, stepeništa i prozorskih otvora na bočnoj fasadi. Enterijer ostalih prostorija i fasada zadržao je prvobitne stilske karakteristike eklektike, iz druge polovine 19. veka.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama