Kraljevo

Bogutovačka banja Srbija, Kraljevo


Bogutovačka banja pripada regionu Zapadnog Pomoravlja (dolina donjeg Ibra i Kopaonik), koji je najveći banjski region Srbije. Nalazi se ispod samog vrha planine Troglav (visine 1.209 metara), na nadmorskoj visini od 350 metara. Zbog velike nadmorske visine, a ujedno i pozicije ( na Banjskom brdu u dolini Banjske reke), ova banja ima pogodno podneblje sa podplaninskim karakteristikama i predstavlja vazdušnu banju.

Okružena šumama, koji garantuju mir i tišinu, ovu banju pretvaraju u odmaralište koje omogućuje potpuni psihofizički odmor. Tačan nastanak ove banje nije poznat ali se pretpostavlja da je povezan sa nastankom srednjovekovnog Bogutovačkog grada. Mineralne vode Bogutovačke banje koristili su u termalnom naselju koje je posedovalo kupatilo. Mineralne vode Bogutovačke banje su istražene 1965. godine, ali sve do skora, banja je bila neuređena i zapuštena.

Prva ulaganja u uređenje započeta su 1952. godine. Uprava Mataruške banje podigla je tada novo kupatilo sa bazenom i četiri tuš kabine, tri montažna paviljona sa 36 soba i oko stotinu ležajeva, jedna zgrada od 10 soba sa 20 ležajeva. Ulaganjem susedne Mataruške banje u Bogutovačku banju, animiralo je lokalno stanovništvo da svoje kuće uređuje za prijem gostiju. Trenutno u Bogutovačkoj banji ima više od hiljadu ležajeva, ali je i to nedovoljno, jer je interesovanje za ovo lečilište veliko. Poslednji veliki objekat napravljen 1974. godine je komforni depadans "Mineral", koji ima kupatilo sa mineralnom vodom, sobe, salu, veliku terasu. U okviru depadansa postoji i restoran.

U banji postoje tri izvora. Dva starija imaju kapacitet od 10 litara u sekundi, i nalaze se jedan iznad drugog, pri čemu je gornji izvor snažniji. Mineralna voda izbija iz pukotina  i ima konstantnu temperaturu od 24,7°C. Treći najmlađi izvor je kaptiran 1958. godine. Voda iz Bogutovačke banje je jedna od prvih analiziranih voda u Srbiji. Prve analize su izvršene davne 1835. godine. Voda je svrstana u slabo sumporovite vode. U mineralnoj vodi najviše ima natrijuma, magnezijuma i kalcijuma, zatim hidrokarbonata, sulfata i hlora, kao i rastvorenih oksida silicijuma, gvoždja i aluminijuma. Voda Bogutovačke banje se koristi za kupanje ali i za piće. Voda u kupatilima se ne zagreva, što najviše odgovara srčanim bolesnicima. Preporučuje se obolelima od nervnih bolesti, za nesanicu i glavobolju, onima koji imaju povišen krvni pritisak, a zahvaljujući prisustvu radijuma, zabeleženo je da leči i neka kožna oboljenja.

Tekst preuzet sa sajta: Ajmo Negde

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama