Subotica

Zgrada na Trgu cara Jovana Nenada br. 7 Srbija, Subotica


Zgrada na Trgu cara Jovana Nenada br. 7 u Subotici se može datovati u period oko 1870. godine, predstavlja spomenik kulture. Tada su i ostali objekti u tek formiranoj varoši podizani u stilu klasicizma, sa pročišćenom, jednostavnom i skromnom fasadnom dekoracijom, kao ugaona zgrada u najneposrednijoj blizini istorijskog jezgra grada.

Fasada je obrađena jednostavno sa centralnim blago naglešenim rizalitom. Otvori prizemlja su zasvedeni blagim segmentnim lukovima. Kapija je postavljena u desni bočni deo rizalita, a ne prati centralnu osu objekta, što je bilo uobičajeno za to vreme. Zasvedena je identičnim segmentnim lukom kao i izlozi. Preostale, manje delove fasade, čine krila objekta koja sadrže po dva izloga između kojih je manji razmak nego na srednjem rizalitu – zbijeniji su.

Prvi sprat je odvojen od prizemlja ravnim, profilisanim vencem. Spratom se niže jednoličan niz pravougaonih prozora sa krstastom podelom okana i plitkim opšavom izvedenim u malteru. Na srednjem rizalitu je pet prozorskih otvora postavljenih po osi, a na bočnim krilima su po dva. Ritmički raspored prozora nije na celom fasadnom platnu ujednačen, nešto je veći razmak na centralnom rizalitu. U potkrovlju je niz manjih okulusa. Krov je dvovodan i pokriven je biber crepom.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama