Žabljak

Crno jezero Crna Gora, Žabljak


Na 1.442 metra nadmorske visine, na ivici Jezerske površi, samo dva i po kilometra od centra Žabljaka, nalazi se Crno jezero. Izuzetne ljepote i neobičnog života.

Mnogi su putopisci, istraživači, naučnici, osjećali potrebu da opišu blistavu jezersku površinu, njegovu tamnozelenu, gotovo crnu zbog dubine i okruženja boju, gustu šumu jela, borova, omorika, s mahovinom i borovnjacima, stijene Međeda koji kao da ga drži u naručju.

Nauka kaže da je nastalo u cirku izdubljenom snagom lednika sa ove lepeze vrhova. Čine ga zapravo dva jezera, Veliko i Malo, povezana uskom prevlakom. Dugo je 1.155 metara a široko 810.

Najveća dubina Velikog jezera je 26 metara, Malog duplo više, oko 50 metara! No, zato Veliko ima dva puta veću površinu, i isto toliko manju zapreminu. Po predanju, ovuda je jednom prolazio Sveti Sava, pa ga neko (iz ko zna kojih razloga) optuži da je nešto ukrao. Nije bilo vremena za odbranu, čitavo selo jurnu za osumnjičenim. Sava nekako pobježe, ali je bio toliko ljut da prekrsti štapom i naredi da voda potopi selo. Sada su seljani bježali, a voda ih sustizala. One koji su grabili ka planinama voda ponese na mjestu današnjeg Malog jezera. Tamo gdje je stigla one koji su žurili u livade, nastalo je Veliko. Veliko jezero puni izvor na sjeverozapadnoj strani. Doprinos daje i Mlinski potok.

Daleko najveću količinu vode daruje Čelina, sistem vrela na padinama Međeda, 25 metara iznad Malog jezera. Nakon zimskog sna, nekad već u aprilu a nekad čak u junu, Čelina bučno oglašava početak svog „rada“. Naglo izbijanje vode praćeno je gromovitim pucnjem. Mještani tada samo konstatuju: „Pukla Čelina“. Slapovi do 15 metara visine preplavljuju i stazu (oko čitavog jezera izgrađena je pješačka staza dužine tri i po kilometra). Prizor je nezaboravan, a oni smjeliji probijaju se stazom kroz pjenušavu zavjesu. Zimi jezero dugo pokriva ledena ploča. Ljeti se ugrije do 20 stepeni pa se u njemu može kupati. Ljeti se voda iz Velikog preliva u Malo jezero, zimi preko prevlake (Struge, široke 60 metara) ide iz Malog u Veliko. Toliko čudnovatih kretanja. Posebno su zamršena ona “odlazeća“, oticanje podzemnim saobraćajnicama.

Razdvojene vode Crnog jezera, posle kilometara i kilometara provlačenja ispod čitavog durmitorskog masiva, ulivaju se u dvije rijeke, Taru i Pivu, (bifurkacija, veoma rijetka pojava), ali se ipak, na kraju, posle dugog putovanja kroz tamu i vratolomnih padova, ponovo sastaju. Kod Šćepan Polja, gdje se Piva i Tara spajaju u Drinu.

Tekst preuzet sa sajta: Montenegro Travel

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

auf der Karte finden

Google map