Subotica

Zgrada na Trgu republike br. 8 Srbija, Subotica


Zgrada na Trgu republike br. 8 u Subotici podignuta je u 19. veku i ima status spomenika kulture. Na graviri iz 1815. godine na ovom mestu je prikazan prizemni objekat u vlasništvu Jožefa Sučića. Zgrada je posle prešla u vlasništvo porodica Ostojić i Jakobčić. Preuređena je kao spratnica 1846. godine.

Osnova objekta je u obliku slova "U" sa glavnom fasadom prema Trgu. Ulaz u stambeni deo je iz zajedničkog dvorišta objekta na Trgu cara Jovana Nenada. U prizemlju su uvek bile prodavnice, zato i nema ulaza u stambeni deo na ovoj fasadi. Prvi sprat ima šest prozorskih osi sa podelom okana na šest polja. Prozore dele ravni pilastri sa ravno zaključenim polukapitelima. Između dva duža pilastra, u visini solbanka postavljen je ravan profilisan venac, a ispod solbanka je ravna uvučena površina. Sredinom fasade pružaju se dva pilastra, levo i desno naizmenično se ređaju prozori i pilastri. Iznad prozora su ravni nadprozornici.

Jednospratnica se završava visokim krovištem na dve vode koje je pokriveno biber crepom. Vlasnik kuće, Jakobčić češće je tražio dozvolu za prepravku kuće, ali ipak osim prozorskog zastakljenja objekat nije pretrpeo veće arhitektonske izmene.

Prvu veću rekonstrukciju je izvršio arhitekta Kocka Geza. Poslednju rekonstrukciju i vraćanje prvobitnih izloga u prizemlju rešili su stručnjaci Međuopštinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture tokom 1984. godine.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama