Mionica

Rodna kuća vojvode Živojina Mišića Srbija, Mionica


Rodna kuća vojvode Živojina Mišića, jednog od najznačajnijih vojnih zapovednika Srpske vojske u Prvom svetskom ratu, nalazi se u mioničkom selu Struganik. Zbog svoje istorijske vrednosti ubraja se u spomenike kulture od velikog značaja. 

Živojin Mišić (19. jul 1855 – 20. januar 1921) je rođen u Struganiku od oca Radovana i majke Anđelije (devojačko Damjanović iz Koštunića). Imali su trinaestoro dece (samo dve devojčice) a Živojin je bio trinaesto dete. Gimnaziju je završio u Kragujevcu (dva od šest razreda u Prvoj beogradskoj), a 1874. godine je primljen u Vojnu akademiju. Završio je i streljačku školu u Austrougarskoj. Tokom svoje bogate vojne karijere bio je i vrlo uspešan profesor na Vojnoj akademiji za predmet Strategija. Učestvovao je u svim ratovima koje je Srbija vodila u periodu od 1876. do 1918. godine.

U obnovljenoj okućnici Mišića u kojoj se rodio i proveo detinjstvo proslavljeni vojskovođa dominira prostrana zadružna zgrada za stanovanje koja pripada klasičnoj dinarskoj polubrvnari, okružena svim potrebnim ekonomskim zgradama.

Prostranoj zgradi u kojoj je proveo detinjstvo vraćen je prvobitni izgled i obezbeđena trajnost. Kuća pripada klasičnom dinarskom tipu, u suterenu je podrum, većim delom je zidana u čatmi, a manjim brvnima, pokrivena je ćeramidom. Kuća zaprema 150 m² dok podrumska površina iznosi 50 m².

Kuća vojvode Živojina Mišića je danas memorijalni kompleks čija se postavka sastoji iz dva dela, istorijskog i etnološkog. U okviru muzeja je tematska postavka koja prikazuje Živojina Mišića u kontekstu istorijskih zbivanja krajem 19. i početkom 20. veka, s akcentom na one događaje u kojima je vojvoda odigrao značajnu ulogu i zbog čega se njegovo delo proučava na vojnim akademijama u svetu. U kući vojvode Mišića hronološki su prikazani njegovo poreklo, detinjstvo i školovanje, istorijat porodice Mišić, njegova vojna karijera u balkanskim ratovima za nezavisnost, Prvi svetski rat - sa posebnim osvrtom na Kolubarsku bitku - zatim njegova bolest, poslednji dani i najzad priznanje i doprinos vojnoj nauci.

Stalne postavke u kompleksu Mišićeve kuće je 1987. godine realizovao Narodni muzej Valjevo.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map