Sokobanja

Izletište Lepterija Srbija, Sokobanja


Ka popularnom banjskom izletistu Lepterija mozete doci iz nekoliko pravca. Najlakse je da od zgrade opštine Sokobanja u centru grada krenete ka Ozrenu i da posle 500 metara skrenete levo ka Vidikovcu. Tu se nalazi restoran "Vidikovac", a mesto je s pravom dobilo takvo ime jer se odatle pruža lep pogled na predeo izuzetnih odlika "Lepterija". Produžite putem dalje i uskoro ce te doci do lokaliteta izletišta Lepterija. Nedaleko od Lepterije nalazi se crkva Sv.Marije, Bogorodica u steni i restorani "Marko Polo" i restoran u vlasništvu NBS. Izletište Lepterija je izuzetno lepo ureðeno i pogodno za popodnevni odmor i razonodu. Na izletištu pored restorana NBS nalaze se klupe sa stolovima i igracke za decu. Ureðenim stazama možete se uputiti ka crkvi Sv. Marije, možete se popeti do stene u kojoj narod iz daljine prepoznaje lik deve Marije, a možete se uputiti isočno ka Sokogradu i njegovom kanjonu ili zapadno ka restoranu "Marko Polo" koji se nalazi u potkapini velike stene pored reke Moravice.

Mnogo je legendi koje se vežu uz Sokobanju. Jedna od najzanimljivijih je ona o obližnjem proplanku i popularnom izletištu Lepterija. Prema predanju, Župan, sin vlasnika obližnjeg Vrmdžanskog grada, zaljubio se u Lepteriju, kćerku tadašnjeg vladara Sokograda. Kako su Županov i Lepterijin otac stalno ratovali zbog poseda, nisu podržavali njihovu vezu. Lepterija jedne noći odluči da pobegne. To je njenog oca toliko razljutilo da je slugama naredio da je pogube kada je pronaðu. Kada je potera stigla begunce Lepteriju su pogubili, a Župan je od tuge skočio u najdublji vir Moravice - Župan. I danas se čuveno izletište na proplanku kraj Sokobanje naziva Lepterija, a vir (sada plaža) - Župan. Druga, neki kažu verovatnija, legenda kaže da ime Lepterija potièe od grèke reči sloboda. Naime, Sokograd je nastao na ostacima rimske tvrðave, a meðu tadašnjim robovima najviše je bilo Grka, koji su obližnji proplanak nazvali - Slobodište.

Na samom izletištu, koje je takoðe pored reke postoji deo sa nekoliko stolova i klupa, kao i mesta gde se može praviti roštilj i drugi specijaliteti. Na Lepteriji postoje i dva izvora (tople i hladne vode), kao i mesta za kupanje i sunčanje. Šetnja do Lepterije vodi kroz predivne panorame koje obiluju zelenilom. Na tom putu je i restoran „Pećina“, odnosno sadašnji  Marko Polo" smešten ispod stene na obali reke. Idealno mesto za ručak u prirodi ili predah uz kafu i piće u toku šetnje pored plahovite, a nekad mirne reke Moravice.

Iz stene koja oslikava jedan od simbola stubova hrišćanstva vezana priča, da se na odreðeni praznik (Veliki petak) tu pojavljuje voda iz kamena koja je lekovita za oči. Svake godine na Veliki petak poteče voda koja se tokom godine ne pojavljuje.   

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Smagazin.rs
Magazin - Svet brzine na jednom mestu!

Magazin - Svet brzine na jednom mestu!

Картинная галерея

  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction

Найти на карте

Google map