Kovačica

Galerija naivne umetnosti Srbija, Kovačica


Galerija naivne umetnosti u Kovačici osnovana je 15. maja 1955. godine. Tog dana su slikari obećali da će svake godine davati po jednu sliku galeriji i na taj način će se formirati fond slika. Uprava Doma kulture odlučila je da za galeriju obezbedi prostor na prvom spratu Doma kulture. Tako se polako svake godine uvećavao galerijski fond. Kada nije bilo izložbi uvek su izlagane slike iz fonda galerije. Mora se priznati da je to bila amaterska delatnost. Galerija je bila samo sekcija Doma kulture bez stručnog osoblja. Sedamdesetih godina je uspostavljena saradnja sa Narodnim muzejom u Pančevu, koji je imao stručnjake, istoričare umetnosti i tad je u stvari počela galerijska obrada slika, uvedena je matična knjiga slika. Od januara 2009. godine ova galerija posluje kao samostalna ustanova. U ovoj galeriji se organizuju različiti kulturni događaji, a najznačajniji je tradicionalna izložba slika Kovačički oktobar. Danas galerija ima zgradu okruženu ateljeima naivnih slikara i raspolaže fondom od 821 slika.

Značajna uloga u afirmaciji likovnog života vojvođanskih Slovaka pripada upravo predstavnicima Kovačičke škole naivnih slikara: Martinu Jonašu, Zuzani Halupovoj, Janu Knjazovicu, Martinu Paluški, Janu Sokolu i Janu Venjarskom. Zahvaljujući ovim umetnicima i nastavljačima njihovog dela, likovna umetnost Slovaka u Vojvodini postala je poznata širom sveta.

Galerija naivne umetnosti u Kovačici je od strane turista najposećeniji objekat na području opštine Kovačica, prvenstveno zbog slikarke Zuzane Halupove i Martina Jonaša. U stalnoj postavci nalazi se 31 slika Zuzane Halupove, to su sve ulja na platnu, kao i njen štafelaj, diplome i bista, dok stalna postavka Martina Jonaša broji 28 ulja na platnu. 

Tekst preuzet sa sajta: http://www.took.org.rs/

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map