Novi Sad

Crkva Snežne Gospe na Tekijama Srbija, Novi Sad


Crkva Snežne Gospe na Tekijama je crkva i najveće marijansko svetilište u Srbiji. Arapska reč „tekija“ označava mirno počivalište, obično pored puteva, i uvek pored dobre vode, ako u blizini nije vilo većih hanova. Crkva je rimokatolička.

Crkva Snežne Gospe se nalazi na samom izlasku iz Petrovaradina prema Sremskim Karlovcima na magistralnom putu Novi Sad — Beograd.

Prema predanju, na mestu sadašnje crkve nalazila se srednjovekovna hrišćanska bogomolja posvećena Devici Mariji , koju su Turci srušili 1526. godine. Turci su u 16. veku sagradili drvenu džamiju sa minaretom i malu tekiju sa dva derviša po kojoj je dobila ime (na arapskom: odmorište). Nakon odlaska Turaka , 1687. godine, Petrovaradin postaje stecište vojnika, trgovaca i zemljoradnika. Prvi članovi isusovačkog reda u grad dolaze već 1693. godine gde ne zatiču sačuvane srednjovekovne hrišćanske bogomolje. 26. januara 1699. potpisan je Karlovački mir. Pre nego što je sagrađena crkva Svetog Jurja u Petrovaradinu u podnožju Petrovaradinske tvrđave , isusovci su bili primorani koristiti napuštenu tekijsku džamiju, koju su preuredili u crkvicu i posvetlili je prazniku Bezgrešnog Začeća Marijinog.

Crkva Snežne Gospe podignuta je u znak velike pobede hrišćanstva nad islamom i velike bitke na Vezircu 5. avgusta 1716. god (kada je po legendi, koja nema uporište u činjenicama, pao sneg u avgustu). Sedamnaest godina nakon što je 1699. potpisan Karlovački mir između austrijskog i turskog carstva , nad Sremom se opet nadvila scena ubijanja i pustošenja. Brojčano nadmoćnija turska vojska , na čelu sa velikim vezirom Damad Ali Pašom , pristigla je 3. avgusta 1716. godine pred zidine Petrovaradinina i opsela ga. Austrijska vojska , pod komandom princa Eugena Savojskog , odgovorila je izlaskom iz Petrovaradinske tvrđave 5. avgusta iste godine , i u kraćoj borbi nedaleko od crkvice Bezgrešnog začeća Blažene Device Marije , turska vojska je doživela strahovit poraz. Uveren da je pobeda nad osvajačem izvojevana zaslugom Device Marije, princ Eugen Savojski poklonio je petrovaradinskoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažana Device Marije , ikonu Bogorodice sa detetom - Isusom u naručju , koju je do tada kao svetinju nosio u ratne pohode i pred njom se molio za pomoć sa neba za svoju vojsku.

S obzirom da je pobeda u bici izvojevana 5. avgusta , na dan Snežne Gospe , pomenuta crkva je od tada posvećena Gospi Snežnoj, odnosno Gospi Tekijskoj. Zbog svoje čudotvornosti , ova je ikona s vremenom postala predmetom izuzetnog poštovanja , a praznik Snežne Gospe - danom najvećeg hodočašća u ovo marijansko svetilište u Petrovaradinu kako od strane katolika, tako i pravoslavaca i ostalih hrišćanskih denominacija među kojima je ovo svetilište veoma poštovano. U prvim posleratnim godinama crkva Gospe Snežne proširena je o trošku porodice nastradalog austrijskog podmaršala , grofa Zihrida Brunera , kog su Turci bili zarobili i na sam dan bitke pogubili. Drugo proširenje i preuređenje crkve učinili su oci isusovci 1745. godine a na dan Svetih Joakima i Ane, 26. jula iste godine , svečano je u crkvu unešena čudotvorna ikona Snežne Gospe. U znak sećanja na taj događaj Svetilište Gospe Snežne slavi i danas taj dan kao "Male Tekije" , dok se praznik Gospe Snežne slavi u svetilištu kao "Velike Tekije"., Sadašnja crkva (u neogotskom stilu, sa dva tornja i tri zvona u jednom) sagrađena je 1881. godine po projektu zagrebačkog arhitekte Hermana Bolea sa oltarima u stilu tri hrišćanske varijante: katoličke, pravoslavne i protestantske, posvećenim Sv. Ani, Sv. Josipu i Bezgrešnom Začeću Marijinom, zalaganjem opata Ilije Okrugića Sremca i dozvolom Josipa Juraja Štrosmajera.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama