Aranđelovac

Bukovička banja Srbija, Aranđelovac


Bukovička banja je banja u Srbiji. Nalazi se u samom gradu Aranđelovcu koji je 76km udaljen od Beograda. Banja je locirana u samom podnožju planine Bukulja. Po popisu iz 2011 Banja je imala 2.151 stanovnika, koji su živeli u 664 domaćinstava.

Voda

Banja je poznata po lekovitoj mineralnoj vodi, koju Specijalna bolnica za rehabilitaciju "Bukovička banja" Aranđelovac koristi zajedno sa glinom, za lečenje oboljenja gastrointestinalnog i hepatolibijarnog sistema, bolesti respiratornog sistema i povreda lokomotornog sistema.

O blagotvornosti kisele vode govori podatak da je još 1811. godine svoje zdravlje njome krepio Dositej Obradović. Na lični zahtev kneza Miloša, bukovička voda je dopremana u butelama i korišćena na dvoru.

Početkom XX veka počinje i ručno flaširanje kisele vode u fabrici „Knjaz Miloš“, da bi se kroz decenije punjenja ova voda okitila najvišim međunarodnim odličjima za kvalitet.

Park

Bukovička banje ima velelepni park koji se prostire na površini od 21,5 ha. Pored prekrasnih cvetnih aleja i brojnih vrsta retkog drveća, u parku se nalazi stalna postavka mermernih skulptura, najpoznatijih naših i svetskih autora. Skulpture su nastale u tridesetogodišnjem postojanju međunarodne smotre umetnosti „Mermer i zvuci“. U okviru smotre se organizuje i manifestacija „Svet keramike“, a takođe i pozorišne predstave, koncerti i folkorne priredbe. Sve manifestacije obavljaju se na letnjoj otvorenoj sceni ili u prelepoj „Sali kneževa“ hotela „Staro zdanje“, građevine stare preko 150 godina, koju je gradu podarila dinastija Obrenovića. U parku se nalazi i paviljon knjaza Miloša i nekoliko izvora mineralne vode.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map