Gornja Trepča

Atomska banja Srbija, Gornja Trepča


 Atomska banja Gornja Trepča se nalazi u jugozapadnoj Šumadiji, u severnom delu čačanske kotline, na obroncima planina Vujan i Bukovik, u uskoj kotlini rečice Banje, na nadmorskoj visini od 406m. Moglo bi se reći da je smeštena u trouglu između gradova Čačka, G.Milanovca i Kragujevca, na udaljenosti 18km od Čačka,a 9km od G. Milanovca (preko planine Vujan). Iako dobro povezana sa važnim putnim pravcima,

banja je potpuno izolovana od vreve okolnih gradova i velikih saobraćajnica. Kada se sa Ibarske magistrale krene putem prema Gornjoj Trepči, naizmenično se smenjuju prelepi pejzaži. Pitomi brežuljci prekriveni zelenim livadama i uzoranim njivama, voćnjaci i vinogradi, predeli sa gustom bukovom šumom, krase i levu i desnu stranu puta, kojim, blago se uspinjući, stiže u jedinstvenu Atomsku banju. Sama banja smeštena je u uzanoj kotlini rečice Banje, više izgradjena na  levoj nego na njenoj desnoj obali.

Sa desne se obale, u oštrom  nagibu penje planina Vujan, dok je leva obala ipak nešto prostranija i planinski venac ima blagi nagib. Planinski obronci obrasli su gustom šumom bresta, bukve, hrasta, belog jasena, cera, graba, lipe, kao i sa 5 hektara četinarske šume koja čitavom predelu daje nezaboravan izgled. Bogati biljni prekrivač, pored neosporne turističke atrakcije, predstavlja i sigurnu zaštitu mineralnih izvora od spoljnih uticaja, kao i zaštitu samog mesta od hladnih severnih vetrova.

Vazduh je ovde, čist, planinski, a tišina i mir veličanstveni. Klima je izuzetno blaga, umereno-kontinentalna, a temperatura vazduha je bez većih dnevnih i godišnjih kolebanja. Uzevši u obzir povoljne klimatske činioce i netaknutu prirodu u kojoj je Banja smeštena, može se reci da je idealno mesto za boravak svakog čoveka svakodnevno izloženog stresu i štetnim uticajima iz vazduha, vode, hrane.

Povratak prirodi je iskonska težnja sve većeg broja ljudi, a ovaj ekološki biser, pruža mogućnost njenog ostvarenja. Kada su termomineralni izvori Gornje Trepče počeli da se koriste za lečenje, nije poznato. Smatra se da su njena lekovita svojstva korišćena jos od davnina. Kada su u Čačku otkrivene rimske terme iz III veka naše ere, njihova veličina i način gradnje, ukazivale su na postojanje velikog rimskog naselja. Može se pretpostaviti da su i rimski legionari lek za svoje oronulo zdravlje nalazili u izvorima Gornje Trepče.

Priča se da su i učesnici kosovskog boja, junaci I i II srpskog ustanka vidali svoje rane u banjskoj vodi. Ono što sa sigurnošću danas znamo je da je krajem XIX veka Tanasije Nikitović, iz Gornje Trepče, posmatrao i proučavao vodu na izvorištu i pošto se uverio u njenu lekovitost, odluči da sagradi jedan bazen za kupanje. Ozidao ga je od kamena koji se nalazio oko izvora, u dužini od dva i visini od pola metra, bez krova.

Početkom XX veka uprava manastira dogradila je kupatila, a 1934.godine podigla je zgradu sa deset soba i jednu kafanu, i njima upravljala sve do 1945.godine, kada je Zakonom o agrarnoj reformi, manastiru oduzeta zemlja, uključujući i onu gde su bili izvori i objekti oko njih. Zna se da je 1947.godine primarijus Svetozar Zarić, šef Internog odeljenja bolnice u Čačku, dao svoje mišljenje o lekovitosti vode u Gornjoj Trepči, jer je dejstva ove vode na pacijente koje je slao u Banju Trepču proučavao još od 1927.

Po njegovom kazivanju, u to vreme u Čačanskoj bolnici nije bilo dovoljno mesta za smeštaj pacijenata, a i lečenje u to vreme je bilo skupo. Zbog toga je on siromašne, one za koje je smatrao da im Trepča može pomoći, slao tamo na lečenje. Svi su se vraćali sa poboljšanim zdravstvenim stanjem. Mahom su to bili pacijenti sa reumatičnim bolestima, išijasom, neurozama........

Do kraja svog radnog veka dr Zarić je poslao veliki broj pacijenata u Gornju Trepču. Između ostalih, i njegovo stručno mišljenje uticalo je da se 1955.godine osnuje “Narodno Kupatilo Gornja Trepča”. Banja je imala veoma mali broj posetilaca sve do kraja šezdesetih godina prošlog veka, a onda broj zabeleženih poseta vrtoglavo raste. 1988. godine zabeleženo je 17857 gostiju.

Stacionar koji je izgrađen u šezdesetih godina prođlog veka, danas je pretvoren u lečilište sa restoranom, hidroterapijskim blokom sa kadama za masažu, upravnu zgradu sa lekarskim ordinacijama, kinezisalom, salama za elektroterapiju, recepcijom i stacionarom. Iznad lečilišta nalaze se komforni bungalovi, opremljeni za smeštaj pacijenata.

Tekst preuzet sa sajta: Ajmo Negde

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama