Herceg Novi

Manastir Savina Crna Gora, Herceg Novi


Manastir se nalazi 2 km istočno od Herceg-Novog, u jedinstvenom ambijentu mediteranske vegetacije. Jedan je od najljepših primjera arhitekture baroka na Jadranu. Sastoji se od tri crkve: dvije posvećene Uspenju Bogorodice, manastirskog konaka sa riznicom na sjevernoj strani dvorišta, i crkve Sv. Save, izdvojene na obližnjem brežuljku.

Nad vratima Male crkve Uspenja Bogorodice, sa unutrašnje strane, je fresko-natpis iz 1831. godine na kome se kao godina nastanka ove crkve pominje 1030. godina. Na unutrašnjim zidovima otkriveno je nekoliko slojeva fresko-slikarstva.

Veliku crkvu Uspenja Bogorodice gradio je od 1777. do 1799. godine korčulanski majstor Nikola Foretić. U arhitektonskom smislu, crkva je mješavina stilova, od vizantijskog preko romano-grčkog do baroknog - uspješan spoj istočne i zapadne kulture. Ikonostas je takođe spoj tradicionalne ikonografije i novih baroknih formi.
Crkva Sv. Save je po nekim izvorima nastala u XV, a po nekim u XIII vijeku.
Među izuzetno vrijednim eksponatima u manastirskoj riznici su kristalni krst Sv. Save iz 13. vijeka, plaštanica, srebrna petohljebnica, kivot Manastira Tvrdoš i drugi predmeti iz 17. vijeka, portret ruskog cara Petra Velikog...

Tekst preuzet sa sajta: Montenegro Travel

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map