Zlatibor

Drvengrad Srbija, Zlatibor


Drvengrad (nem. Küstendorf, Kustendorf) je etno-selo u Srbiji kod Mokre Gore u Zlatiborskom okrugu. Drvengrad je smešten na razmeđi Zlatibora i Tare.

Osnovano je i izgrađeno na brdu Mećavnik po zamisli filmskog reditelja Emira Kusturice za potrebe snimanja filma „Život je čudo“. Mećavnik nadvisuje selo Mokra Gora i visinski je na istom nivou sa železničkom stanicom Jatare kroz koju prolazi pruga uskog koloseka „Šarganska osmica“.

Drvengrad je etno-selo u gradskom obličju i strukturi. U obliku je pravougaonika čija duža (glavna) osa na jednom kraju ima ulaznu kapiju, odakle polazi glavna ulica i prostire se do drugog gde se nalazi mala drvena pravoslavna crkva sa drvenim zvonikom. Crkva je građena po ugledu na ruske crkve brvnare i posvećena je Svetom Savi. U centralnom delu sela je trg popločan drvenom kockom i sečenim drvenim pragovima i opkoljen brvnarama. Brvnare su autentične i prenete, neke iz tih krajeva, a neke iz Republike Srpske, u vidu skeleta i postavljene na kamene temelje. U svakoj od njih nalaze se sadržaji karakteristični za grad:

  • hotel Mećavnik
  • galerija slika Macola
  • biblioteka
  • bioskop Andergraund (smešten pod zemljom)
  • poslastičarnica Anica, sa domaćim kolačima i prirodnim sokovima
  • nacionalni restoran Lotika
  • prodavnica narodne radinosti toga kraja

Ulice u selu su dobile imena po poznatim ličnostima kulture i nauke.

Stručni žiri briselske Fondacije za arhitekturu Filip Rotije je ovo Kusturičino graditeljstvo proglasio najboljim arhitektonskim ostvarenjem u protekle tri godine u Evropi.

Emir Kusturica objašnjava Drvengrad rečima:
„Izmislio sam grad koji izgleda kao da se u njemu uvek živelo. A nije nikad.”

Drvengrad je dobio status grad-hotel (kao Sveti Stefan u Crnoj Gori) sa četiri zvezdice, a na udaljenosti od 8 kilometara se gradi ski-staza „Iver“.
Iako je selo malo, Kusturica je uredio i označio ulice. Glavna ulica nosi naziv Ive Andrića, a pored toga postoje ulice Ernesta Če Gevare, Dijega Maradone, Miodraga Petrovića Čkalje, Felinija i Bergmana. Jedna ulica nosi i ime srpskog tenisera Novaka Đokovića.

Krajem juna se ovde organizuju „Zavičajni dani“, a prvi „Kustendorf film festival“ je održan početkom 2008. u Drvengradu.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama