Beograd

Beogradska tvrđava Srbija, Beograd


Beogradska tvrđava je svojevrstan muzej prošlosti Beograda, mesto na kom doslovno može da se sagleda proticanje vremena.

Tokom vekova Beogradska tvrđava se menjala i razvijala, videla je mnoge vojske, bila poprište mnogih sukoba, svedočila o brutalnosti osvajača i hrabrosti neumornih branilaca grada.To je mesto sa kog je Beograd počeo da se razvija.

Tvrđava je nastajala postupno, u dugom razdoblju, od 1. do 18. veka. Od rimskog kastruma, preko vizantijskog kastela i ostataka srednjovekovne prestonice srpske despotovine sve do austrijsko-osmanlijskog artiljerijskog utvrđenja. Celinu čine sama tvrđava, podeljena na Gornji grad (Despotova kapija, Sahat kula, Rimski bunar, Statua pobednika), Donji grad (Kula Nebojša, Amam – tursko kupatilo, Kapija Karla VII) i park Kalemegdan, u kome se nalaze biste važnih ličnosti srpske istorije, nauke i kulture.

Sa Beogradske tvrđave pruža se uzbudljiv pogled na ušće Save u Dunav, Novi Beograd i Zemun. U parku Kalemegdan nalaze se i Paviljon ’’Cvijeta Zuzorić’’, Veliko stepenište, zoološki vrt, park za decu i još pregršt spomenika i skulptura, poneki sportski teren, muzej, kafić i restoran.

Tekst preuzet sa sajta: TOB

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama