Kučevo

Pećina Ceremošnja Srbija, Kučevo


Ceremošnja pećina se nalazi na severo-istočnim padinama Homoljskih planina, na nadmorskoj visini od 533 metara. Udaljena je 150 km od Beograda i 7 km od Kučeva, smestena na regionalnom putu Beograd - Kučevo. Istraženo je 775 metara pećinskih kanala pećine Ceremošnja, od čega je za turiste pristupačno 431 metara. Ulaz u pećinu Ceremošnju se nalazi na kraju doline Strugarskog potoka. Ceremošnja je druga pećina u Srbiji otvorena za turiste.

Praćenjem podzemnog toka Strugarskog potoka stiže se do "Arene", ukupne dužine 105 metara, najveće dvorane u pećini Ceremošnja i jedne od najlepših u Srbiji. Ima oblik amfiteatra, prečnika je 50 metara i visine 20 metara. Kupola je prekrivena belim krečnjakom, ukrašena je brojnim stalaktitima i providnim draperijama. Posebnu pažnju privlači 5 metara visok stalagmit "Lepa Vlajna", koji podseća na ženu obučenu u tradicionalnu narodnu nošnju.
U blizini pećine Ceremošnje se nalazi Botanički park-arboretum, u kome su prisutne biljne vrste koje nastanjuju Karpatsko-balkansko područje naše zemlje i Etno-park u kome posetioci mogu da se upoznaju sa zanimanjima, običajima i predmetima materijalne kulture stanovnika Homolja.

Tekst preuzet sa sajta: Pana Comp

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama