Beograd

Beogradski zoološki vrt Srbija, Beograd


Beo zoo vrt (Vrt dobre nade) je gradski zoološki vrt grada Beograda. Nalazi se u centru grada, podno tvrđave Kalemegdan, na prostoru koji je poznat kao Mali Kalemegdan. To je prvi zoološki vrt u Srbiji, ali i najmoderniji.
U beogradskom zoološkom vrtu trenutno živi 190 životinjskih vrsta i oko 1800 jedinki. Od toga najviše vrsta čine ptice, nešto manje sisari, a zatim gmizavci, nekoliko vrsta zglavkara i jato pirana. U Vrtu žive domaće životinje, ali i mnogo ugroženih vrsta. Beo zoo vrt poseduje i veliku kolekciju belih životinja. Albino nandui, Benetovi valabiji, bengalski tigrovi, fazani, paunovi su retka pojava u divljini, ali Beo zoo vrt poseduje ove životinje. Poseban ponos beo zoo vrta je i najveći čopor belih lavova na svetu. Beo zoo vrt je uključen u internacionalnim projektima razmnožavanja ugroženih vrsta (borneo orangutan, beli lav, nizijski tapir, bengalski tigar, orao bradan, gepard)

Gabi je bila ženka nemačkog ovčara. Ona je zbog svoje hrabrosti postala simbol zoo vrta. Gabi je spasila noćnog čuvara od strane jaguara odbeglog iz kaveza. Gabi je umrla nakon junačkog podviga. Sami je možda najpoznatiji simbol zoo vrta. Ova šimpanza je prvi primerak svoje vrste u Beo zoo vrtu, ali i životinja koja je najviše puta pobegla iz zoološkog vrta. Muja je najstariji aligator u zatočeništvu. Ne zna se kad je muja rođen, ali se zna da je došao u Beograd iz zoovrta u Nemačkoj.
Beogradski zoološki vrt je otvoren na Petrovdan, 12. jula 1936. godine. Sam zološki vrt je 12. jula 1936. godine od svojih para i na svom imanju osnovao i otvorio gradonačelnik Vlada Ilić. Vrt je tada bio dvostruko veći nego danas i prostirao se sve do Nebojšine kule. Prvi direktor je bio Aleksandar Krstić. Prvi stanovnici vrta bili su velike mačke, medvedi, vukovi, primati, ptice i egzotični biljojedi. Više puta zoološki vrt su posetili članovi kraljevske porodice Karađorđević. Kada je stvoren, Beogradski zoološki vrt je obuhvatao površinu od 3,5 hektara, da bi bio proširen na 7 i na kraju na 14 hektara. U toj formi dočekao je Drugi svetski rat. Tokom njega bombardovan je 1941. i 1944. i tada su sve životinje poginule osim nekolicine. Zbog razaranja i smanjenja broja eksponata, zoološki vrt je nakon rata smanjen na 6 hektara, koliko i danas zauzima. Današnji imidž Vrt je počeo da dobija od 1. maja 1986. godine kada je za direktora postavljen Vuk Bojović.

Direktori vrta su bili:

  • Aleksandar Krstić (do početka Drugog svetskog rata)
  • Miodrag Savković (za vreme Drugog svetskog rata)
  • Ante Tadić (prvi posleratni direktor)
  • Milorad Lazarević
  • Milorad Medenica
  • Radivoje Tričković
  • Vuk Bojović (1986-2014)
  • Gvozden Radenković (2014-2015)
  • Srboljub Aleksić (2015-danas)
Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama