Beograd

Ada Ciganlija Srbija, Beograd


Ada ciganlija ponosno nosi svoj naziv ’beogradsko more’.
Zelena, uređena, opremljena i opuštena, sa prvim zracima prolećnog sunca ona postaje omiljeno mesto Beograđana. Od ranog jutra do duboko u noć, na Adi ciganliji uvek je živo.

Ada Cigalnija je, zapravo, ljudskom rukom postala poluostrvo, okruženo nasipom i omeđeno Savom sa jedne i Savskim jezerom sa druge strane. Zauzima površinu od oko 800 hektara i dobitnik Plave zastave drugu godinu za redom. Naziv je najverovatnije nastao od keltskih reči: ’’singa’’ i ’’lia’’ što znači ostrvo i podvodno zemljište, a vremenom se u narodu odomaćilo kao ’’ciganlija’’.
Ada je prava ekološka oaza Beograda koju krase čista voda i gusta listopadna šuma. Ona je prirodno stanište brojnih vrsta ptica, glodara i insekata. Samo Savsko jezero dom je velikog broja riba.

Na plaži dugoj 7 kilometara, posutoj šljunkom, nije teško pronaći idealno mesto za kupanje. Pored kupanja, sa javnim kupatilima, tuševima i česmama kao neophodnim pratećim elementima, spasilačkom ekipom, ambulantom i policijom, ponuda Ade ciganlije izuzetno je bogata.


Osim plivanja, na jezeru možete da veslate, vozite kajak, kanu, igrate vaterpolo, jedrite na dasci, skijate na vodi pomoću specijalne žičare, spuštate se niz tobogane, vozite pedaline...

A kada vas voda umori, možete da vozite bicikl, igrate fudbal, košarku, odbojku, rukomet, tenis, bejzbol, golf, ragbi, hokej na travi, podignete nivo adrenalina na bandži džampu, opustite se uz pecanje na specijalno napravljenim platformama ili zategnete duh i telo uz freeclimbing na veštačkoj steni.

Za potpuno opuštanje izaberite neki od preko 70 restorana i kafića na obali jezera i na splavovima i predahnite.

Tekst preuzet sa sajta: TOB

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama