Zrenjanin

Most na suvom Srbija, Zrenjanin


Most na suvom je most u Zrenjaninu, ispod koga je nekada tekao rukavac Begeja, koji zatrpan 1985. godine, tako da danas ispod njega ne postoji vodena površina.

Most je izgrađen 1962. godine po projektu inženjera Rade Janjatova, kao viseći most. Namena mu je bila da poveže centar Zrenjanina sa gradskim kvartom Mala Amerika. Dva noseća stuba, jedan na severnoj, a drugi na južnoj strani, napravljeni su od armiranog betona. Severni stub je u obliku obeliska i njegova visina je 23 metra, dok je južni stub u obliku slova A, a visina iznosi 16 metara. Noseći kabl se sastoji od 102 čelične žice.

1985. godine, gradske vlasti odlučuju da zatrpaju rukavac Begeja na kojem se most nalazi, i od njega naprave tri jezera. Nasip između dva jezera izgrađen je tačno na mestu mosta. Tako je 23 godine posle izgradnje, most izgubio svoju namenu.

Gradske vlasti planiraju da most sruše, jer više ne služi nameni, a i zbog bezbednosnih razloga. Neki građani smatraju da je Most na suvom postao ironični simbol Zrenjanina i da ne bi trebao da bude srušen, kao jedini most na svetu koji je na suvom.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama