Subotica

Zgrada osnovne škole 18. novembar Srbija, Subotica


Zgrada osnovne škole "18. novembar" u Subotici je podignuta u periodu od 1910. do 1912. godine, za obrazovne namene i ima status spomenika kulture.

Objekat je građen sa stilskim karakteristikama secesije. To je još jedan objekat u nizu objekata visokih gabarita i osnove u obliku obrnutog latiničnog slova "L". Ulična fasada je asimetrično koncipirana sa bočno lociranim rizalitom koji se završava atikom, dok je na drugoj strani postavljena kolsko pešačka drvena kapija sa lučnim nadsvetlom podeljenim na kvadratna polja. Drvena kapija je ukrašena jednostavnim detaljima girlande. Zidno platno prizemlja i rizalit su obrađeni malterskom plastikom horizontalne podele i sa ritmičkim nizom prozorskih otvora ravnog završetka i šestodelne podele okana.

Ravni kordonski venac deli prizemlje od spratnog dela u kojem je vertikalizam naglašen međuprozorskim pilastrima. Rizalit u krovnij zoni se završava atikom bočno markiranom globusima kao dekorativnim elementom. Ispod, kao i u podkrovnom delu ulične fasade, nižu se stilizovane konzole, a u donjim uglovima je stilizovana grančica. Sva malterska i gipsana plastika svedena je u parapetnom delu spratnih otvora, a nešto je naglašenija na rizalitu. Krov je dvoslivni sa limenim otvorima za provetravanje i pokriven žljebljenim crepom.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama