Subotica

Srpska pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg Srbija, Subotica


Srpska pravoslavna crkva Svetog Vaznesenja Gospodnjeg u Subotici podignuta u periodu od 1723. do 1726. godine. Pripada Eparhiji bačkoj Srpske pravoslavne crkve i ima status spomenika kulture.

Prvo pominjanje crke prema pisanim izvorima je iz 1744. godine gde se u jednom protokolu navodi postojanje dva objekta, stara i nova crkva: „malija i veliukija cerkve v šanci mjestje Suboticje”. Stara crkva je bila u neposrednoj blizini i bila je isto posvećena vaznesenju Gospodnjem, samo dosta manja, ofarbana u plavo sa daščanim krovom.

Sadašnja crkva je podignuta u periodu od 1723. do 1726. godine za vreme episkopa bačkog Sofronija Tomaševića. Dok za ktitora se pretpostavlja da je bio Nikola Čelebdžija, trgovac koji se bavio gajenjem i prodajom stoke.

Tokom vremena na crkvi su vršene obimne intervencije i adaptacije, sredstvima donatora. Prva je bila 1766. godine, kada je i oslikan ikonostas. Godine 1804. su izvedeni obimni radovi, kada je crkva produžena (oko 11,40 m) i proširena (oko 1,50 m), kada je nad pripratom načinjena hor-galerija. U velikoj obnovi 1909/1910. godine, po projektu Mihajla Milana Harminca, arhitekte iz Budimpešte, crkva je ponovo proširena, stariji zvonik porušen i sazidan novi zvonik sa dva ugaona prostora, krstionicom i hranilištem. Na osam prozora, tehnikom vitraža, oslikani su likovi svetitelja. Vitraže je radila firma „Türoler Glassmalerei” iz Insbruka, koji su za vreme bombardovanja Subotice tokom Drugog svetskog rata uništeni dobrim delom.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama