Subotica

Spomenik Deže Kostolanjija Srbija, Subotica


Deže Kostolanji (Kosztolányi Dezső, 1885 – 1936), jedan od najistaknutijih književnika mađarske književnosti XX veka, rođen je u Subotici. Ovde je završio gimnaziju a studije je nastavio u Budimpešti, gradeći impozantnu književnu karijeru. Preveden je na gotovo sve evropske jezike. Ovaj izvanredni pisac oprobao se u mnogim književnim žanrovima, bavio se novinarstvom, književnim prevodom i publicistikom.

Autor skulpture i čitavog spomen-obeležja je akademski vajar, Subotičanin, Tibor Sarapka. Skulptura Kostolanjija u prirodnoj veličini nalazi se na prostranom platou koji je oivičen kolonadom od šest stubova i arhitravom u sredini - koji asociraju na aule starih škola. Spomenik nosi naziv „Gimnazijalac” i ima nameru da predstavi vatru i bunt koju je Kostolanji imao u svom stvaralaštvu. Kostolanji je bio đak gimnazije ispred koje je spomenik postavljen a njegov otac je bio direktor iste. Spomenik je podignut 2014. godine.

Naspram spomenika, nalazi se Kostolanjijeva bista koja je postavljena 1985. godine. Autor biste je vajar, Subotičanin, Gabor Almaši.

Tekst preuzet sa sajta: visitsubotica

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama