Vrnjačka Banja

Planinski centar Goč Srbija, Vrnjačka Banja


Goč je jedna od nižih planina Srbije, nalazi se južno od Zapadne Morave iznad Vrnjačke Banje. Planina je pristupačna sa svih strana, nalazi se u sklopu severnokopaoničkih planina, a udaljena je 13 km od Vrnjačke Banje, 31 km od Kraljeva i 200 km od Beograda. Planina Goč se pruža u pravcu zapad – istok oko 10 km, njen najviši vrh Ljukten 1216 m i sastavljen od kristalatih škriljaca, a sa strane velikim delom i od serpentina. Do planine Goč može se doći sa svih strana jer je veoma pristupačna, ali postoje i dva glavna puta koja vode ka njoj. Prvi je od Kraljeva preko Kamenice do vrha Dobre vode i drugi od Vrnjačke Banje do Stanišinaca. Površina planine je obrasla bukovim i jelovom šumom, a pored bukove i jelove šume na Goču su zastupljeni su i gočki bor, plemeniti lišćari, hrast kitnjak i četinarski egzoti. Na planini se mogu videti i ubrati šumske jagode, kao i veliki broj raznovrsnog lekovtog bilja koje se koriste u narodnoj medicini i imaju vaznu ulogu u očuvanju zdravlja ljudi. Planinom vladaju dobra klima i plodno zemljište pa je Goč zato prepun vegetacije. Goč je idealno mesto za šetnju i piknike pored planinskih izvora, njegova mikroklima i čist vazduh zahvaljujući prostranim šumama povoljno utiču na anemične osobe, jačanje metabolizma kao i na nervni sistem. Sir i kajmak mogu se probati a i kupiti kod ljubaznih domaćina, a tu je naravno i rakija. Brojni ribnjaci sa gočkom pastrmkom se nalaze na planini, gde se odmah moze jesti ukusan obrok i uživati u prelepom ambijentu. Goč poseduje dve ski staze širine 60 m, a dužine 520 m, staze se nalaze na nadmorskoj visini negde između 990 m i 1123 m. od 1195 skijača na sat. Moguć je najam ski opreme, korišćenje škole skijanja i noćnog skijanja, postoje i tereni za male sportove, staze za šetnju i trčanje, planinarenje…

Na Goču se takođe nalazi i veštačko jezero u kojem je kupanje zabranjeno ali je šetnja kraj njega moguća i veoma prijatna, u toku leta predstavlja lepu lokaciju za organizovanje izleta. Na planini se nalazi rimsko groblje tu su nekad sahranjivani Sasi, rudari iz vremena Nemanjića. Goč ima planinarska društva koja deluju na njenom području, to su PSD Ljukten iz Trstenika i planinarsko društvo Goč iz Vrnjačke Banje osnovano 2007. god. Ova društva se bave i obeležavanjem peščanih staza, pa je zahvaljujući njima najveći deo planine obeležen i olakšava kretanje posetiocima planine. Na Goču se nalaze izvorišta mnogih potoka i rečica koje otiču prema Zapadnoj Moravi na severu i Rasini na jugu. Šumsko prostranstvo, potoci žubore, čist vazduh, domaća hrana… čine idilu. Zimi snežni pokrivač mami na dolazak Goču uz to i skijanje, uživanje kraj kamina i bogata trapeza, dok od proleća pa do jeseni šetnje i izleti su ti koji privlače posetioce. Planina Goč poseduje više od 250 izvora sa zdravom pijaćom vodom, takođe dve reke Sokoljsku i Gvozdačku one su poribljene pastrmkom, što predstavlja pravi izazov za ribolovce. Goč je zanimljiv sportistima ali i deci, pa zbog toga neki i nazivaju Goč dečijom planinom. Kada se saberu sve godišnje posete skijaša, sportista i dece koja dolaze brojka se može iskazati u hiljadama posetilaca koji uživaju u ovoj prirodnoj blagodeti.

Kardiovaskularni bolesnici redovno dolaze na ovu planinu nadmorska visina Goča od 1.000 m idelna je za njih, pa je Goč planina i zdravstvenog turizma. Sa kraljevačke autobuske stanice svakog dana polaze autobusi ujutru u 7h, a popodne u 15h, a povratak je sa platoa kod ski doma u 8h i u 16h. Goč je planina koja poseduje raznovrsne pogodnosti za turiste, pored svih blagodeti koje nudi poseta njoj i smeštaj je veoma povoljan. Zadovoljni posetioci uspunjeni radošću zbog lepog iskustva u prirodi vraćaju se kući, Goč je planina za sve generacije. Planina Goč poseduje veliki broj prirododnih blagodeti i svojim kvalitetima privlači brojne turiste, česta je destinacija za izletište, za sve one koji žele da se druže sa prirodom i da uživaju u šetnji i pikniku kraj jezera. Posećuju je i sportisiti, skijaši, deca… zbog njene atraktivnosti, pogodne nadmorske visine, na Goču je lepo u svim godišnjim dobima jer svako od doba ima svojih prednosti. Na ovoj planini se diše punim plućima, zdravo se živi jer sama planina zahteva taj zdravi tempo života. Šetnja šumom i pogled na bilje i raznovrsnot koju nam pruža priroda ima ne samo veliki uticaj na fizičko stanje čoveka već i na njegovo psihičko stanje jer deluje na rasterećujuće pa se baš zbog toga mnogi turisti opredeljuju za Goč.

 

 

Tekst preuzet sa sajta: Vrnjačka Banja

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama