Budva

Manastir Praskvica Crna Gora, Budva


Smješten na brdu iznad Miločera i Svetog Stefana. Ime je dobio po obližnjem izvoru čija voda miriše na breskve, koje ovdje narod zove i praske. Manastir je bio duhovni i politički centar Paštrovića, a njegovo osnivanje tradicija povezuje sa XI vijekom.

Glavna manastirska crkva Svetog Nikole je iz XV vijeka, o čemu svjedoči povelja zetskog vladara Balše III. Na njenim ostacima u XIX vijeku je podignuta prostranija gradjevina, koja u sebi nosi ostatke freskopisa stare crkve. Druga manastirska crkva smještena je na brežuljku i posvećena je Svetoj Trojici i potiče iz XVII vijeka. Njena najveća umjetnička vrijednost je freskoslikarstvo, koje je radio zograf Radul i pozlaćeni ikonostas Dimitrija Daskala iz XVII vijeka.

U sklopu manastirskog kompleksa je i konak i nekadašnja škola u kojoj su svojevremeno monasi opismenjavali paštrovačku djecu. Crkve raspolažu izuzetnim znamenitostima: ikonama, te starim rukopisima i dokumentima. Tu se čuva i rukopisno Jevandjelje okovano srebrnim koricama koje je, prema predanju, Paštrovićima 1600. godine poklonio crnogorski vladika Danilo. Veoma atraktivan za posjetioce je i veliki kameni sto za kojim je decenijama zasijedao i paštrovački sud zvani "bankada". 

Tekst preuzet sa sajta: Montenegro Travel

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama