Ilidža

Vrelo Bosne Bosna i Hercegovina, Ilidža


Vrelo Bosne je izvor u centralnoj Bosni i Hercegovini. Izvor je reke Bosne. Vrelo Bosne se nalazi na periferiji grada Sarajeva, pored Ilidže. Nalazi se u podnožju planine Igman.

Danas je Vrelo Bosne poznata turistička atrakcija, i za strane turiste i za lokalne posetioce. Sastoji se od više malih ostrvaca povezanih mostovima preko brojnih manjih potoka. Dosta životinja se nalazi u parku, poput patki i labudova. U parku koji se nalazi kod izvora postoje brojne zanimljivosti, poput fijakera, mesta za izlet i restorana.

Skupština Kantona Sarajevo je 25. maja 2006. godine donela Zakon o proglašenju Spomenika prirode Vrelo Bosne, ukupne površine 603 hektara, na teritoriji opštine Ilidža. Značajni lokalitetu u okviru zaštićenog dobra su samo vrelo Bosne u podnožju Igmana, Velika aleja ka Ilidži sa stablima kestena i platana zasađenim u austro-ugarskom periodu, Most na Plandištu (Rimski most), park Stojčevac i lokalitet Crkvine severno od sela Vrutci gde se nalazi nekropola stećaka i ostaci predromaničke crkve iz 9. veka.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama