Valjevo

Kula Nenadovića Srbija, Valjevo


Kula Nenadovića je izgrađena 1813. godine, nalazi se u Valjevu na brdu Kličevac, na oko pola kilometra od centra grada, a u pravcu izlaska ka Šapcu, prekoputa valjevske kasarne. 

Kula je spomenik kulture od velikog značaja, izgrađena je od strane ustaničke države i služila je za vojne potrebe. Gradnjom su rukovodili gospodar Jakov Nenadović kao ministar unutrašnjih poslova i njegov sin, vojvoda Jefrem. Između dva ustanka od 1813. do 1815. godine Turci su koristili kulu kao zatvor. Verovatno zbog toga ju je vojvoda Sima Nenadović srušio po oslobođenju Valjeva 28. maja 1815. godine. Obnovljena je 1836. godine, o trošku Kneževine Srbije i do kraja 19. veka korišćena je za čuvanje baruta.

Kula je približno kvadratne osnove (9,80h9,70h10,00h9,76), a visoka je sa krovom 17,50 metara), masivno građena u kamenu, podeljena na četiri sprata. zasvedena je opekom i prekrivena ćeramidom. Na spoljnim zidovima, na raznim visinama ugrađene su spomen ploče koje svedoče o njenoj gradnji. Danas je kula Nenadovića u potpunosti rekonstruisana i zaštićena, sa pripremljenom adekvatnom muzejskom postavkom, koja je za posetioce otvorena od 20. marta 2012. godine. Kula Nenadovića je izdvojeno odeljenje Narodnog muzeja Valjevo.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama