Kopaonik

Kopaonik Srbija, Kopaonik


Kopaonik je najveći planinski masiv u Srbiji sa dužinom od oko 75 km i največom širinom, u srednjem delu, od oko 40 km.

Najviši deo Kopaonika je površina zvana Ravni Kopaonik, oko koje se dižu Suvo Rudište sa Pančićevim vrhom (2017 m), Karaman (1934 m), Gobelja (1834 m) i drugi.

U spomen i slavu najčuvenijeg srpskog prirodnjaka postavljen je mauzolej u neposrednoj blizini vrha koji nosi njegovo ime.

Kopaonik je ime dobio po kopovima, iz kojih se još pre dolaska Rimljana u ove krajeve. Najpoznatiji su bili rudnici srebra pa je od tada Kopaonik poznat i kao “Srebrna planina”.

Kako je u srednjevekovnoj Srbiji srebro je smatrano najdragocenijim metalom to je jasno i mesto Kopaonika na mari u istoriji Srbije.

U pisanim dokumentima Kopaonik se pominje kao: Caponi, Coponich, Coparenich, Copono, itd.

Kulturno istorijski spomenici razmešteni na i u okolini Kopaonika, datiraju iz XII do XV veka.

Visina i pozicija Kopaonika, uz suncem okupanu Srbiju, pružiće vam mogućnost da pogledom dosegnete do Šar planine, Komova i Stare planine…

Pored toga što predstavlja jednu od najlepših planina u Srbiji, Kopaonik poseduje i neverovatan prirodni potencijal od oko 200 sunčanih i oko 160 dana pod snežnim pokrivačem tokom godine.

Uticaj Kopaonika, tj boravka na Kopaoniku na naše zdravlje nije beznačajan jer zahvaljujući razredjenom vazduhu sa smanjenim parcijalnim pritiskom, planinska klima ima lekovitiji efekat na ljudski organizam od klime u primorju. Boravak na Kopaoniku preporučuje se svima, a posebno astmatičarima i pušačima, jer u potpunosti eliminiše napade astme i pušačkog bronhitisa. Deca a i odrasli, koji često posećuju Kopaonik bolje podnose fizičke napore, a upravo zbog toga su i profesionalni sportisti česti gosti najpoznatijeg zimskog turističkog centra u Srbiji.

Velika površina sa bogatom florom i faunom, dosta izvora, potoka i rečica, stenovitih vrhova skrivenih u četinarskim šumama, pristupačni vrhovi, blagi grebeni i padine sa prevojima i dolinama, kanjonima, prostrane četinarske šume sa bezbroj staza i puteva predstavljaju nepregledni potencijal za aktivnosti u prirodi na planini.

Nacionalni park Kopaonik

Po definiciji Nacionalni park je oblast zemlje, često u vlasništvu države u kojoj se nalazi, većim delom zaštićen od ljudskog uticaja / Međunarodno udruženja za zaštitu prirode /.

U Srbiji postoji 5 nacionalnih parkova, od kojih je Kopaonik svakako najpoznatiji. Kao i Tara “NP Kopaonik” je osnovan 1981. godine.

Najveće bogatstvo NP Kopaonik čine mešovite šume smrče, jele, bukve i javora.  Na višim delovima Kopaonika posebno se izdvajaju stare šume smrče, čineći prelepi pejzaž jedinstvenim i prepoznatljivim.

Turizam

Na spomen Kopaonika sneg i skijanje su prve asocijacije, ali Kopaonik sa svojim prirodnim potencijalima i turističkom ponudom nije samo to. Kopaonik kao pitoma i pristupačna planina nudi dobrodošlicu svima, bez obzira na uzrast i sportsko rekreativne ili druge potrebe. On je i jedan od navećih kongresnih centara u Srbiji, trening centar klubova i reprezentacija (košarka, odbojka, rukomet, tenis …), odredište mnogih multikulturalnih školica i radionica, kao i škola jezika, slikanja, sporta, prirodno lečilište…

Sigurni dokaz da je Kopaonik jedno od mesta koje tokom cele godine nudi idealne uslove za aktivan odmor i uživanje je da, pored zimske, sada imamo i veoma posećenu letnju sezonu. Jesen i proleće su rezervisani za dečiji smeh i graju naših malih putnika koji zajedno sa svojim učiteljima i vaspitačima na Kopaoniku izvode svoje rekreativne nastave.

Kopaonik je najveći i najposećeniji skijaški centar u Srbiji i nesumnjivo jedan od najlepših zimskih turističkih centara u ovom delu Evrope. Zimi je pažnja turista prvenstveno fokusirana na skijaške terene, koji se na Kopaoniku nalaze na nadmorskoj visini od 1650 – 2017 m, i svrstavaju se u terene prve kategorije.

Smeštaj na Kopaoniku podeljen je u tri lokacijske celine:

  • Brzeće
  • Ravni Kopaonik
  • Vikend naselje - Treska

A u svakoj od njih tip smeštaja na Hotele i Apartmane odnosno Apart-hotele.

Najatraktivnija lokacija svakako je Ravni Kopaonik, zbog blizine skijališta, a ujedno i najveći broj ležaja u hotelima i apartmanima se tu nalazi. Najpozntiji su sigurno Hotel Grand, Aparmani Nebeska stolica, Jat apartmani, Hotel Putnik Club A…

Kopaonik je omiljeni zimski centar među  mlađom populacijom zbog dobre zabave i bogatog noćnog života. Svako ko je u potrazi za sjajnim provodom i dobrom zabavom, koji bi upotpunio aktivan odmor na snegu, na pravom je mestu. Kopaonik je poznat po odličnoj aprè-ski zabavi koja se do ranih jutarnjih časova nastavlja u nekom od velikog broja kafića, barova, diskoteka, klubova i restorana turističkog centra

Bez obzira na godišnje doba, budite sigurni da ćete na na Kopaoniku lepo provesti svoj odmor.

Tekst preuzet sa sajta: Kopaonik

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama