Subotica

Zgrada SDK Srbija, Subotica


Zgrada SDK u Subotici se nalazi u ulici Korzo broj 5, adaptirana je i podignuta za jedan sprat za potrebe banke 1912. godine i ima status spomenika kulture.

Zgrada kao tipičan primer poslovne zgrade je adaptirana i dograđena po projektu arhitekata secesije Marcela Komora i Dežea Jakaba. Fasada je rešena u stilu neorenesanse sa elementima klasicizma. Ovaj dvospratni, ugaoni objekat sa srednjim rizalitom i dva skromnija krajnja rizalita, gde središnji deo se ogleda u masivnim polustubovima koji dominiraju i prizemljem i spratnim delovima. Na prizemlju su polustubovi sa dorskim kapitelima, bez baze i kaneliranim korpusom, koji je nešto zbijeniji i teži od gornjeg. Centralna ulazna vrata su pomerena iz vertukalne ose u desno. Kapija je od kovanog gvožđa i zauzima širinu dva prozorska otvora. Objekat ima dekorativne elemente secesije, vegetabilnu ornamentiku i površinsko koncipiranje fasade.

Prizemljem dominiraju veliki zastakljeni portali, a na spratu su višedelni pravougaoni prozori koji svojim oblikom podsećaju na prozore bečke secesije. U središnjem rizalitu na prvom i drugom spratu postavljeni su balkoni sa rešetkom od kovanog gvožđa sa istom ornamentikom kao i rešetke na glavnom i sporednom portalu. Središnji rizalit je naglašen ravnom atikom ukrašenom vazama na bočnom delu. Visoko krovište je dvoslivno, pokriveno je žljebljenim crepom.

Zgrada SDK na Korzou je posebno interesantna jer je sačuvan celokupan enterijer prizemlja. Neobično lepa unutrašnjost objekta odiše toplinom rezbarenog drveta kojima su obloženi masivni parapeti šaltera i od kojeg je izrađen mobilijar, sa širokim atrijumom iznad koga je dekorativno lanterni krov u vidu vitraža.

Objekat je restauriran 1978. godine.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map