Jagodina

Zavičajni muzej Jagodina Srbija, Jagodina


Zavičajni muzej Jagodina je izrastao u značajnu kulturnu instituciju u gradu i šire koja prikuplja na desetine hiljada vrednih predmeta prirodnjačkog, arheološkog, istorijskog, etnološkog i umetničkog karaktera.

Trajno je rešen i problem smeštaja Muzeja u zgradi bivšeg Sokolskog doma koja i sama predstavlja muzejsku vrednost. To je omogućilo da se postavi stalna izložba eksponata i svakom namerniku se pruža jedinstvena prilika da na jednom mestu sazna o vekovnim tokovima života i rada na ovim prostorima.

Zavičajni muzej organizuje i tematske izložbe, a samostalno ili u saradnji sa drugim ustanovama priprema i štampa vredne publikacije.
Zavičajni muzej u Jagodini osnovan je 30. IX 1954., od zbirki starina koju je nastavnik istorije Dušan Vukićević Duja godinama sakupljao pri Učiteljskoj školi.

Tokom narednih dvadesetak godina mala muzejska ustanova postala je najvažnija zaštitarska služba u Pomoravlju i izrasla u muzej kompleksnog tipa, opredeljen izučavanju i zaštiti kulturnih dobara na gradskom, zavičajnom i regionalnom nivou.

Narastanje muzejskih fondova i sveukupna afirmacija muzejske delatnosti krunisani su smeštanjem Muzeja u bivši Sokolski dom sagrađen 1935. po projektu arhitekte Momira Korunovića, koji je 1987. godine stavljen pod zaštitu države kao spomenik kulture.

S obzirom na obim prikupljene građe, njen značaj i stručne i naučne rezultate ostvarene u istraživanju prošlosti i kulture grada Jagodine i Srednjeg Pomoravlja, Muzej od 1995. ima regionalnu nadležnost nad teritorijom opština Jagodina, Despotovac, Svilajnac i Rekovac.

Zavičajni muzej danas čini pet stručnih odeljenja: Prirodnjačko, Arheološko, Etnološko, Istorijsko i Umetničko, kao i šest pomoćnih službi: Opšta, Pedagoška, Dokumentaristička, Fotografska, Bibliotečka i Konzervatorska.

U muzejskim fondovima se najviše ističu zbirke neolitske plastike, čuvene u svetu, zbirka stakla (jer je prva srpska fabrika uopšte bila jagodinska Staklara, od 1846.), zbirka numizmatike, legati akademskih slikara XIX i XX veka, kao i niz jedinstvenih eksponata iz srednjovekovnog perioda.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama