Subotica

Rimokatolička crkva Svete Tereze Avilske Srbija, Subotica


Rimokatolička crkva Svete Tereze Avilske se nalazi u Subotici, podignuta je u periodu od 1773. do 1797. godine. Predstavlja zaštićeno nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture od velikog značaja.

Crkva svojim monumentalnim razmerama i skladnim arhitektonskim kompozicionim rešenjima dominira jednim od glavnih trgova u gradu. Sagrađena je u duhu prelaznog barokno-klasicističkog stilskog perioda kao jednobrodna građevina trikonhalne osnove sa polukružnom oltarskom apsidom i bočnim sakristijama. Dva visoka dvospratna zvonika dominiraju zapadnom fasadom sa poljem između njih koje je završenotimpanonom. Višestruko profilisani pilastri uokviruju glavni portal.

Unutrašnji prostor prekrivaju sferna polja koja grade lukovi, naspramno spajajući pilastre prislonjene uz podužne zidove, sa naglašenom kolorističkom dekoracijom, koja je imala za cilj reprezentativnost. Oslikavanje centralnog oltara povereno je Jožefu Šaftu iz Pešte od 1802. do 1820. godine. Zidne slike, nastale u poslednjim decenijama 19. veka, rad su Kaspera Šlajbnera i Klauzena Janoša, za koga se pretpostavlja da je autor i zidne ornamentike. Izuzetno prefinjenom izradom odlikuje se kamena stela nagrobu plemićke porodice Perčić, iz 1824. godine. Hram je obnovljen 1912. godine, o čemu svedoči zapis na bočnom zidu levog zvonika.

Obimni konzervatorsko restauratorski radovi na slikarstvu vršeni su 70-tih godina 20. veka, a uređenje porte tokom 2001. i 2005. godine.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedija

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama