Kučevo

Kraku Lu Jodan Srbija, Kučevo


Arheološko nalazište Kraku Lu Jordan ( na vlaškom Jordanova Kosa) otkriveno je početkom sedamdesetih godina prošlog veka i zauzima površinu 200 x 180 m. Oslobađanjem od površinskog sloja zemlje, otkrivene su zidine stare 1800 godina. Zidovi ( spoljni i unutrašnji ), su relativno dobro očuvani i ostavljaju utisak monumentalnosti, što ne čudi s obzirom da je ovo svojevremeno bio značajan metalurški centar Rimskog Carstva.

Otkrivena su četiri velika pitosa - keramička ćupa, u kojima je topljena ruda. Pored toga, nađeni su ostaci zlata i odlivaka, čijem kvalitetu mogu pozavideti i savremeni tehnološki procesi proizvodnje. U zidovima topionice su pronađene i rudarske lampe, alat i impozantni žišci za osvetljavanje prostorija. Pronađeni su i drugi predmeti, kao što su: terazije, gvozdeni noževi, koplja i drugo oružje, zatim bakarni novčići i dr.

Od keramičkog posuđa izdvajaju se zdele, krčazi, i poklopci. Sve ovo danas se čuva u Muzeju rudarstva i metalurgije iz Bora. Treba napomenuti da istraživanja na lokalitetu nisu konačna. Kraku lu Jordan se nalazi u ataru sela Brodica, 14 km istočno od Kučeva, na ušću Brodičke reke u Pek, 250 m od magistralnog puta Požarevac – Kučevo - Negotin i neposredno pored železničke pruge Beograd – Požarevac - Kučevo – Zaječar.

Okolna priroda je nezagađeno obilje bujnih bukovih šuma, ispresecano pitomim proplancima i brzim, bistrim planinskim rečicama. Odlukom Vlade Republike Srbije, Kraku lu Jordan je 1983. godine dobio status Kulturnog dobra od izuzetnog značaja.

Tekst preuzet sa sajta: Ajmo Negde.com

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Найти на карте

Google map