Bor

Borsko jezero Srbija, Bor


Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh. Jezerska voda je pre svega namenjena je pogonima Rudarsko topioničarskog basena Bor, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže i 52 metra. U vreme maksimalnog vodostaja u jezero staje 12 miliona kubnih metara vode. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita.

Preko leta veliki broj Borana i turista iz regiona i države provodi dane na Borskom jezeru. Jezero sa čistom, bistro prozirnom planinskom vodom, omiljeno je sastajalište sportskih ribolovaca. Svake godine se u jezero pusti nekoliko tona riblje mladi u cilju poboljšanja ribljeg fonda. U toku sezone, koja traje od početka maja do kraja septembra, temperatura vode dosiže i 26 stepeni, što je idealno za kupanje.

Zimi je jezero u potpunosti prekriveno ledom, a debljina leda dostiže 30 cm.  Najviši vodostaji su u proleće, a najniži krajem leta i početkom jeseni. Razlika između maksimalnog i minimalnog vodostaja premašuje 10 m, nepovoljno utiče na biljni i životinjski svet jezera. Korišćenjem priliva vode iz Zlotske reke nivo jezera se u toku godine održava na oko 2 metra ispod preliva.

Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli "Metalurg", "Jezero" i „Vertigo city“ i vile dok su na oko 200 metara od jezera sagrađena nekoliko velikih vikend naselja. Na samoj obali jezera turistima je na raspolaganju i auto kamp kapaciteta oko 300 prikolica. Nalazi se na daljini od 1 kilometra od hotela "Jezero" u pravcu Žagubice.

Letnji sadržaj

Na obali Borskog jezera izgrađene su četiri veće plaže i veliki broj manjih. Najposećenije su Glavna plaža, Tropski bar, Savača, i plaža u kampu. Najinteresantniji sadržaji na vodi uglavnom su na Glavnoj plaži, dok plažu Tropski bar najčešće posećuju turisti mlađih generacija. Kupači na glavnoj plaži u toku cele sezone su pod nadzorom spasilaca.

Sportistima je tokom cele letnje sezone na raspolaganju kompleks sportskih terena kod obližnjeg hotela. Kompleks sadrži terene za košarku, fudbal, rukomet, odbojku, tenis i odbojku na pesku.

Onima koji vole šetnju ili vožnju bicikle na raspolaganju su trim staze oko celog jezera. Staze polaze od plaže Tropski bar, prolaze pored hotela  Glavne plaže, auto kampa, različite četinarske i listopadne šume, pašnjake i livade i završavaju se kod brane na Borskom jezeru. Staze izlaze i na trasu Crnovrške pruge kojom se može stići do Bora.

Na Glavnoj plaži moguće je iznajmljivanje čamaca i pedalina, kao i korišćenje raznih drugih sadržaja na vodi.

U obližnjem hotelu tokom cele godine turistima su na raspolaganju moderna kuglana, bilijar sala, karaoke soba, sauna, frizerski salon i razni drugi uslužni i zabavni sadržaji.

Zimski sadržaj

Iako je turistička ponuda Borskog jezera najraznovrsnija u letnjem periodu i zimi se u okolini mogu naći interesantni sadržaji za odmor, rekreaciju i zabavu. U obližnjem hotelu tokom cele godine turistima su na raspolaganju moderna kuglana, bilijar sala, karaoke soba, sauna, frizerski salon i razni drugi uslužni i zabavni sadržaji. Za profesionalne sportiste tokom zime tu su i sportski tereni za fudbal i košarku.

Najatraktivniji zimski sadržaj u okolini Borskog jezera jeste skijalište na Crnom vrhu. Skijašima su na raspolaganju dve staze – jedna dvosedežna žičara i ski lift, T bar. Prevoz je organizovan iz Bora i sa Borskog jezera.

 

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Smagazin.rs
Magazin - Svet brzine na jednom mestu!

Magazin - Svet brzine na jednom mestu!

Galeria zdjęć

  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction
  • Attraction

Zlokalizuj na mapie

Google map