Subotica

Leović palata Srbija, Subotica


Leović palata u Subotici se nalazi na adresi Park Rajhl Ferenca 11, podignuta je 1893. godine i predstavlja nepokretno kulturno dobro kao spomenik kulture.

Palata je sagrađena prema projektima arhitekata Edena Lehnera i Đule Partoša, za Simona Leovića, javnog beležnika, u vreme prodora novog stila-secesije koji je najavljivao epohu moderne arhitekture. Građena je kao jednospratni objekat sa visokom prizemljem i suterenom, razuđene osnove sa funkcionalnim rasporedom prostorija. Pročelje je izvedeno u žutoj "svilenoj" fugovanoj cigli, a otvori su markirani blagim talasanjem prozorskih okvira izvedenih u kamenu. Razigranosti oblika doprinose atike sa cvetnim završecima na vrhu, u formi trolista, česte na francuskim građevinama ranijih stoleća, zatim osmougaoni toranj, lanterna na krovu, ritam prozorskih otvora i balustrada spratne terase. Dekorativni elementi su prirodni, trajni materijali, opeka, kamen, žolnai keramika, crep i drvo kapije akcentovano gvožđem.

Palata sa svojim skladnim oblicima, njihovim ritmom, kolorističkim sazvučjem autentičnih materijala, svrstava se u reprezentativna dela arhitektonskog nasleđa grada Subotice. Po arhitektonsko-stilskim vrednostima predstavlja jedan od izrazitih Lehnerovih međaša na putu u karakterističnu arhitekturu na prelazu vekova.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama