Svilajnac

Prirodnjački centar Srbije Srbija, Svilajnac


Prirodnjački centar Srbije Svilajnac je naučno-obrazovna institucija i muzej posvećen naučnom turizmu. Nalazi se pored regionalnog puta Markovac—Svilajnac—Despotovac, u neposrednoj blizini kompleksa Sportsko-turističkog centra, na 6 kilometara od međunarodnog puta (E75), u pravcu Despotovca, na 110 kilometara od Beograda.

Njegova izgradnja je započela 29. juna 2010, a svečano je otvoren 29. juna. 2015. godine. Objekat je površine od 3.000 kvadratnih metara i u njemu se nalaze četiri tematske izložbe:

  • „Geološki vremeplov”, na kojoj je predstavljen nastanak planete Zemlje i njen razvoj kroz različite epohe, od Velikog praska do postanka čoveka.
  • „Svet dinosaurusa”, paleontološka postavka. Smeštena je u centralnom delu zgrade. Sastoji se od sedam skeleta u prirodnoj veličini različitih vrsta dinosaurusa, iz perioda mezozoika. Replike su urađene po uzoru na originalne fosile poslednjih generacija, do kojih je nauka došla.
  • „Svet minerala i stena”, sa mineralima i stenama od kojih je izgrađena planeta. Raspolaže zbirkom veoma retkih minerala. Pokrivena su najznačajnije rudne teritorije Srbije, uključujući i Kosovo i Metohiju, gde se nalaze značajna nalazišta i zastupljeni su verovatno najlepši minerali. Jedan od najatraktivnijih eksponata na ovoj izložbi je mineral jadarit, koji je za sada pronađen jedino na teritoriji Srbije, a po svom hemijskom sastavu odgovara kriptonitu iz Supermenovih stripova. Iz inostranstva su najatraktivniji ametist iz Brazila i 90 centimetara visoka geoda.
  • „Biodiverzitet Srbije”, na kojoj je predstavljeno bogatstvo flore i faune Srbije. Sve vrste su originalne i napravljene su specijalnim preparatorskim metodama. Prikazane su u karakterističnim situacijama, kroz sva četiri godišnja doba i kroz različite delove dana.

Pored izložbenog prostora, u objektu se nalaze učionice za istraživački rad, kao i multimedijalna sala sa 3D bioskopom, sa 60 mesta.

U spoljašnjem delu se nalazi zabavni park, na 15.000 kvadratnih metara, koji nosi naziv (engl. Dinosville), a namenjen je najmlađima. Sastoji se od:

  • dino parka, koji zauzima najveći deo i sadrži 20 replika dinosaurusa u prirodnoj veličini, od kojih je najveća replika diplodokusa, visine 11 metara i 20 dužine.
  • šetnje kroz vulkan - kreće se kružnom putanjom, u čijem je centralnom delu model vulkana visok 10 metara, u koji posetioci mogu da uđu i istraže magmatske aktivnosti. Oko vulkana je prostrana zelena površina, sa minijaturnim jezerom.
  • igra i opuštanje - na obodu parka se nalazi restoran, kao i igraonice, u kojima deca preuzimaju ulogu istraživača i naučnika, ulazeći kroz igru u svet nauke. U parku je smeštena i suvenirnica sa tematikom parka.
Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama