Subotica

Palata Rajhl u Subotici Srbija, Subotica


Palata Rajhl u Subotici podignuta 1904. godine kao porodična palata arhitekte Ferenca Rajhla, za stanovanje i projektni biro. Građevina ima status spomenika kulture u kategoriji kulturna dobra od velikog značaja.

Palata kao jedno od najmarkatnijih ostvarenja mađarske secesije predstavlja životno remek delo arhitekte Rajhla. Pročeljem dominira centralni deo sa ulaznim reprezentativnim portalom, po zamisli autora, a po obodu uokvirenom žolnai keramikom i kovanim gvožđem. Sa svake strane lođe postavljeni su drveni erkeri, sa dekorativnim ztakama murano mozaika. Raznovrsnost i bogastvo materijala koja se koristila na fasadama prenela se i na enterijer. Za svaku prostoriju posebno su projektovani plafonski gipsani ba-reljefi i reljefni frizovi u gornjoj partiji zidova.

Na spratu su se, pored velike trpezarije, koja je služila i kao balska dvorana, nalazili muški salon za pušenje i bilijar sala, a odmah do njih muzički salon. Iza muškog salona bili su smešteni ženski salon i spavaća soba, koja je bila povezana sa kupatilom, garderobom i dečijom sobom. Ova palata je još imala i prostoriju za porodični doručak, koja je bila povezana sa kuhinjom u prizemlju. Fasada dvorišnog dela je stilski izvedena u skladu sa začeljem palate Rajhl, mada ih je ipak diskretno delila ograda od kovanog gvožđa kao i terasa sa držačima za cveće, a sa ulice je park Rajhlove palate bio skriven visokom ogradom sa malom drvenom i velikom kolskom kapijom.

Od 1970. godine se u Palati Rajhl nalazi Galerija moderne umetnosti „Likovni susret“.

Tekst preuzet sa sajta: Wikipedija

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama