Subotica

Zgrada nekadašnjeg Sokolskog doma Srbija, Subotica


Do prvog svetskog rata, sport je bio privilegija uglavnom imućnog sveta, onog koji je mogao sebi da priušti slobodno vreme  za tu zanimaciju.

Veliki rat je toliko izmrcvario narode da posle njega više ništa nije bilo isto.

Zasićeni prizorima smrti, ljudi su slavili život. Iz haljina sa visokom kragnom i do zemlje, žene su uskočile u tanke i lagane krpice.Tek tada je počeo dvadeseti vek, uz ritmove jazza i okretnih igara. Tada je počelo i veće zanimanje za sport.
Sokolska organizacija je posebno privlačna jer pod parolom BRAT JE MIO MA KOJE VERE BIO, okuplja svu omladinu bez obzira na naciju, veru, imovinsko stanje i stalež. Sokoli se među sobom oslovljavaju sa BRATE i SESTRO i svi žive kao jedna porodica, ne samo na vežbama i sletovima već i u privatnom životu. 1921. godine, u Vojvodini najviše Sokola ima Subotica. U višenacionalnoj sredini to ima posebnu vrednost. Okupljeni oko ideje integralnog Jugoslovenstva neguju kult zdravog tela, duha i patriotizma.

Sokolski pokret je nastao u Češkoj 1862. g. a utemeljio ga je Miroslav Tirš u Pragu i Češka će do današnjeg dana sačuvati tradiciju sokolstva. Ono je danas prilagođeno modernom vremenu ali je i dalje atraktivno. U vremenu kada je nastalo sokolstvo, pored fiskulturne uloge, imalo je i ulogu buđenja nacionalne svesti slovenskih naroda u Austrougarskoj. Vremenom su sve slovenske zemlje imale svoje nacionalne saveze. Ujedinjenjem Srba, Hrvata i Slovenaca 1918.g, njihovi savezi ulaze u jedan jugoslovenski. Osnovna ideja je afirmisanje „troimenog naroda“ tj nove nacije – Jugoslovena i jugoslovenski tip kulture. Naravno, osnovni cilj organizacije je podizanje telesno zdravih, moralno jakih i nacionalno svesnih državljana.Tako je sokolski pokret dobio i tu nacionalnu dimenziju pored još nekih organizacija (npr Jadranska Straža).

Po zamisli ing.Koste Petrovica (u saradnji sa arh.Franjo de Negri i V.Stefanović),Sokolski dom je počeo da se gradi 1931.g. ali je napredovalo sporo zbog svetske ekonomske krize.

Konačno 1936. završen je Jugoslovenski Narodni Dom kralja Aleksandra I.
Subotica je dobila tada najveći sportski centar u zemlji. Tereni, staze, prostorije za treniranje, jedna manja i jedna veća dvorana, letnja pozornica, lutkarsko pozorište, velika pozorišna dvorana, biblioteka, centralana osnovna škola…

Na mestu nekadašnjeg Sokolskog doma, danas se  nalazi Dečije pozorište, omladinski kulturni centar Skladište i privremeno scena Jadran Narodnog pozorišta, kao i nekoliko sportskih klubova.

Tekst preuzet sa sajta: gradsubotica.co.rs

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama