Šabac

Šabačka tvrđava Srbija, Šabac


Šabačka tvrđava (prvobitno Zaslon ili Sava, osmanlijski naziv Bigir Delen odnosno probijač boka) je utvrđenje u današnjem Šapcu na obali Save. Utvrdu u današnjem obliku je podigao 1471. godine Isa-beg Isaković po osmanlijskom obrascu koji je upotrebljen i prilikom gradnje Kladova (Fetislama) i Zemunskog Grada. Danas je opstala samo južna polovina tvrđave sa dve okrugle kule i bedemom, pošto je severnu polovinu odnela Sava.

Tvrđava ima osnovu pravilnog četvorougla (oko 60m) sa po jednom kulom kružne osnove (spoljnog prečnika oko 10m) u svakom od temena četvorougla. Tvrđave istih (Zemunski Grad) i sličnih (Fetislam) osnova mogu se naći duž rečnih obala Save i Dunava.

Položaj i izgled prvobitne srpske tvrđave oko koje se razvio današnji grad nije poznat, pošto do danas nisu otkriveni njeni tragovi, ali se na osnovu njenog imena (Zaslon) može pretpostaviti da se nalazila na nekoj uzvišici kraj Save, što bi značilo da Osmanlije nisu na njenim temeljima podigle svoju utvrdu.

Današnje utvrđenje je 1471. godine podigao Isabeg Isaković i nazvao ga Bigir Delen odnosno probijač boka čime je jasno prikazan njegov cilj da napada po strani (boku) u odnosu na glavni pravac dejstava koji je išao preko Beograda.

Mađari su ga zauzeli 1476. godine i u njemu su smestili posadu od 100 Srba šajkaša koji su branili utvrdu sve do 1521. godine kada je pala u osmanlijske ruke sa nizom drugih tvrđava (prevashodno Beogradskom).

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama