Senta

Rodna kuća Stevana Sremca Srbija, Senta


Rodna kuća Stevana Sremca nalazi se u Senti. Ova kuća je spomenik kulture i svrstana je u kategoriju spomenika kulture od velikog značaja. Građena je osamdesetih godina 19. veka.
Osnova kuće je u obliku latiničnog slova L. Na uličnom frontu nalaze se tri prozora i široka drvena kapija. Fasada kuće ukrašena je horizontalnim i zrakastim fugama. Prostor iznad prozora bogato je dekorisan floralnim i zoomorfnim motivima i medaljonima sa inicijalima vlasnika. Otvori ispod krovnog venca ukrašeni su dekorativnim rešetkama. Krajem 19. i početkom 20. veka, fasada je dobila svoj eklektični izgled.
Stevan Sremac, veliki srpski pisac i akademik, živeo je u ovoj kući 11 godina - od rođenja 1855, pa do smrti roditelja 1866. godine. Na 150-godišnjicu njegovog rođenja, kuća je otkupljena, obnovljena i pretvorena u Zavičajnu fondaciju ovog književnika. Iako se Sremac nakon smrti roditelja nikada nije vratio u Sentu, nije zaboravio na nju i za života je namenio senćanskoj biblioteci knjige iz svoje lične biblioteke. U fondaciji se nalazi stotinak eksponata: knjiga, rukopisa, fotografija i ordenja koje je Sremac dobio kao vojnik na ratnom i za zasluge na književno-prosvetnom polju. Ovde se nalazi i serigrafija crteža Aleksandra Deroka „Стеван Сремац у кујни моје матере“, kao i stalna postavka o životu i radu Stevana Sremca.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama