Velika Plana

Radovanjski Lug Srbija, Velika Plana


Radovanjski Lug je spomen kompleks, koji se nalazi u stoletnoj šumi u ataru sela Radovanje. Spomen kompleks obuhvata obeleženo mesto ubistva i prvobitan grob Vožda Đorđa Petrovića Karađorđa, crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu, poznatu i pod imenom Crkva Zahvalnica, nedavno izgrađeni parohijski dom, letnju pozornicu i ulaznu kapiju u Radovanjski lug. Nalazi se na 8,5 km od Velike Plane i obuhvata površinu od 46 ha. Radovanjski Lug, kao prirodno-memorijalni spomenik ima status nepokretnog kulturnog dobra kao znamenito mesto od izuzetnog značaja.

Posle tri godine izgnanstva, Karađorđe se sa svojim pratiocem pisarom Naumom Krnarom, 1817. godine tajno vratio u Srbiju 1817. godine, iz Rusije. Na preporuku svog kuma, narodnog starešine Vujice Vulićevića sklonio se u kolibu od proštaca na trlo Dragića Vojkića u Radovanjskom Lugu. Po nalogu Kneza Miloša, koji se bojao za svoju vlast, u rano jutro 13, odnosno 26. jula po novom kalendaru, na praznik arhangela Gavrila, zaverenici su sekirom usmrtili usnulog Karađorđa. Vojvoda Vujica Vulićević koji je učestvovao u ubistvu, kao čin pokajanja podigao je nedaleko odavde u ataru Starog Sela svoju zadužbinu, crkvu brvnaru Pokajnicu. Sahranili su ga u grobu na sto koraka od kolibe prema potoku, bez glave, koje su po naređenju kneza Miloša odrane, preparirane i otpremljene u Carigrad, da bi se stekla naklonost i poverenje Porte. Docnije će Karađorđevo telo je bilo više puta premeštano i sahranjivano, da bi najzad bilo sahranjeno u dinastičkoj zadužbini Karađorđevića, u crkvi Svetog Đorđa na Oplencu.

Prvobitni grob vođe Prvog srpskog ustanka je 1845. godine obeležena velikim drvenim krstom, a danas sadrži mermernu ploču sa tekstom, veliki drveni krst i gvozdenu ogradu.

Na mestu ubistva Vožda Karađorđa 1920. godine je položen kamen temeljac za spomen crkvu posvećenu Svetom arhangelu Gavrilu - crkvu Zahvalnicu. Narod je crkvu nazvao Zahvalnica, u znak zahvalnosti za sva dela vođe Prvog srpskog ustanka.

Podignuta je prema projektu arhitekte Vasilija Androsova, kao minijatura oplenačke crkve. Predstavlja jednobrodnu građevinu, dimenzija 13,58 x 10,53m, čiji vrh krasi osmostrana kupola. Crkva je zidana od opeke, u srpsko-vizantijskom stilu, sa oskudnom arhitektonskom dekoracijom. Unutrašnjnost hrama je podeljena na pripratu, naos i oltarski prostor, koji se navodno nalazi na mestu gde je ubijen Karađorđe. Ikonostas, koji deli oltar od naosa, sadrži sedam ikona i rađen je pod uticajem srpskog srednjovekovnog slikarstva. U naosu crkve je izložen Karađorđev portret u prirodnoj veličini, dimenzija 210 x 110cm, rad poznatog srpskog slikara Paje Jovanovića.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama