Vranje

Kuća Bore Stankovića Srbija, Vranje


Kuća Bore Stankovića se nalazi u Vranju, u Baba Zlatinoj ulici broj 9., nekadašnjoj Donjoj mali, na placu koji je kupila Borina baba po kojoj je ulica i dobila ime. Ovaj objekat je značajan po tome, jer se upravo u ovoj kući rodio književnik Borisav Stanković. Kuća Bore Stankovića ima status spomenika kulture od velikog značaja.
Kuća Bore Stankovića je podignuta davne 1855. godine, nalazi se u Baba Zlatinoj ulici, koja je dobila ime po Borinoj babi po ocu. Kuću je podigla „baba Zlata“. S početka XX veka, opština je otkupila kuću, rekonstruisana je i od tipično vranjskog domaćinstva napravila muzej kuću.
Kuća je podignuta 1855. godine, kao četvorodelni objekat sa otvorenim tremom i doksatom pod kojim je ulaz u podrum. Građena je u bondruku sa ispunom od čatme, i sa krovom koji je pokriven ćeramidom. Dvorište kuće krasi bašta sa starim dudom, ti je još kaldrma i bunar, kao i letnja kuhinja. Gostinjska soba ja najveća prostorija u kući, nameštena je polu-orijentalno, a odmah pored nje je „Zlatina“ soba, sa krevetom i razbojem. Libade su okačene na zidovima sobe, zajedno sa keceljama Borine majke Vaske.Danas je u ovoj kući smešten Muzej Bore Stankovića. U gostinskoj sobi Muzeja kuće Bore Stankovića, nalazi se bakarno posuđe, od kojih se po lepoti izdvajaju sahani. Oni su se koristili u svečanim prilikama.Takođe i minderluci za sedenje pored prozora, sanduk za posteljinu. U centralnom delu Muzeja, glavno vidno mesto zauzima mangal - sud sa žarom od bakra koji je služio za zagrevanje prostorija, podgrevanje jela, ibrik, đugumi-bakarni sudovi za vodu. Odvojena letnja kuhinja u dvorištu ima ima kućevne predmete:naćve za čuvanje brašna i mešenje hleba, čuturu za tucanje pšenice, kafe, soli, los-tučak, veći gvozdeni predmet za tucanje pšenice,kafe, soli, vršnjik(sač)tendžere- duboko zemljano posuđe, pinokode-hlebarnike, bućku za maslo i dr.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama