Subotica

Dvorac Zako Srbija, Subotica


Dvorac Zako je dvorac plemićke porodice Zako u Bajši, izgrađen u 18. veku, i u početku je služio kao porodična kuća. Dvorac je pripadao imanju, koje je ova porodica dobila od Marije Terezije 1751. god. za zasluge u vojnoj službi.

Porodica Zako je zahvaljujući kapetanu graničarskog garnizona u Kanjiži Stevanu Zakou iz Stare Kanjiže dobila grbovnicu i plemićki list i nosi predikt "od Bajše". Uz to, carica je kapetanu darivala i dva predivna predmeta - bogato ukrašenu kaljevu peć od bele majolike i veliko ogledalo pozlaćenog okvira. 

Dvorac je prvobitno sagrađen kao skromna porodična kuća iz koje se vodio nadzor nad spahilukom, ali je porodica Zako stalno stanovala u Turskoj Kanjiži. Imanje i dvorac su bili oko pola veka u vlasništvu plemićke porodice Vojnić kod kojih su se Zakovi zadužili. Nakon što je uspeo da povrati imanje, dvorac je 1818. godine renovirao unuk Stevanov, Dimitrije Zako u duhu nastupajućeg klasicizma. Posede i dvorac u Bajši je otkupio Vamošer Nandor u drugoj polovini 19. veka. 

Dvorac je prizemni objekat izdužene pravougaone osnove, sa naglašenim trougaonim timpanonom sa ne karakterističnim nosećim stubovima na glavnoj fasadi koja je okrenuta ka parku. Prozorski ritam je ujednačen tako da zgrada deluje jednostavno i čisto. Koncepcija prostornog rešenja je ne odgovarajućom adaptacijom izmenjena, čime su donekle uništene klasicističke stilske osobine. Dvorac se nalazi u velikom parku u kome se nalaze i manji prateći objekti. Danas je dvorac u veoma lošem stanju. Jedan deo u kome je nekada bio bioskop potpuno je izgoreo. Drugi deo u kome je nekada bio restoran sa prenoćištem, sada je napušten i zaključan. U trećem delu koji je i sada u dobrom stanju nalazi se biblioteka. Na kraju parka je izgrađen bazen koji preko leta koriste stanovnici Bajše. 

Dvorac porodice Zako u Bajši je nažalost 2000. godine do temelja izgoreo u požaru. Tako su, ako se izuzmu već pomenuta peć i ogledalo, praktično nestali svi tragovi njenog postojanja. 

Pored carskih darova porodice Zako i predmeta koji su pripadali nemačkom grofu Arpadu Falcionu, o nekadašnjem sjaju dvorca svedoči i još uvek raskošan park sa preko 80 retkih biljnih vrsta. Grof Falcion je u njemu, između dva svetska rata, imao čak i bazen i teniske terene! 

Dvorac je veoma značajan spomenik kulture, koji pretenduje da u budućnosti postane i atraktivna turistička ponuda. 

Tekst preuzet sa sajta: Upoznaj Srbiju

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama