Kikinda

Narodno pozoriste Srbija, Kikinda


Prva pozorišna predstava izvedena je u Kikindi 1796. godine, od strane jedne putujuće grupe na nemačkom jeziku. Znatno kasnije , 1824.  od takođe jedne putujuće grupe izvedena je predstava na srpskom jeziku.  Deset godina je trebalo da prođe da kikindski studenti i grupa  omladinaca 1834. Godine pripreme prvu pozorišnu predstavu. Bio je to pozorišni komad SVETISLAV I MILEVA, J. St. Popovića, čija je premijera izvedena u leto pomenute godine.

Nakon 10 godina fomira se prva „pozorišna družina“  koja priprema i izvodi predstave u kontinuitetu.  Vrlo brzo pozorišni život u Kikindi počinje da jača, formiraju se i druge pozorišne grupe. Ovaj pokret ne prestaje sve do 1950. Kada se osniva Narodno amatersko pozorište koje svoj profesionalni status dobija odlukom Skupštine opštine Kikinda 1992. god . Pozorište nastavlja sa radom i izvodi predstave svakog utorka i subote pa i češće.  U repertoar pozorišta ubrajaju se i dečije predstave.

Dugačak je i spisak dobrih i dugo igranih predstava. Pomenimo samo neke od njih: PA IZVOLTE U SAKULE igrana je 21 sezonu 153 puta pred preko 40 hiljada gledalaca; CRVENKAPA I ZBUNJENI VUK  15 sezona, 121 put blizu 30 hiljada gledalaca;  PRELJUBNICI 12 sezona, 118 puta pred preko 27 hiljada gledalaca; NASTOJNIK (predstava na maloj sceni) 22 sezona, 138 puta i preko 9 hiljada gledalaca i još uvek je na repertoaru.

Repertoar Pozorišta uvek je bio šarolik. Igrala se klasika i savremena drama. Igrale su se i drame i tragedije i komedije i predstave iz  narodnog života. Predstave za odrasle i decu, igraju se i na velikoj i na maloj sceni.

Posebnu draž i kvalitet glumci Kikindskog pozorišta iskazuju kada se igraju predstave na maloj sceni. Ovaj vid pozorišnog stvaralaštva gajimo od 1959. godine, a nagrade sa male scene koje bležimo su razna priznanja sa: Festivala malih scena Vojvodine, Beogradske revije malih scena (BRAMS), Festival Dani teatra mladih (Mostar), Hercegnovskog festivala, Joakim interfesta (Kragujevac) i dr.

Od 2010. godine Narodno pozorište je organizator Festivala malih scena na kojem učestvuje grupe iz zemalja eks Jugoslavije.

Poslednje dve godine Narodno pozorište Kikinda je organizator i domaćin 62. i 63. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine.

Tekst preuzet sa sajta: pozoristekikinda.rs

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama