Kraljevo

Mataruška banja Srbija, Kraljevo


 Mataruška banja se nalazi u severozapadnoj podgorini planine Stolovi, sa desne strane reke Ibar. Nadmorska visina banje je mala i iznosi 205 m. Mikroklima Mataruške banje se razlikuje od grada Kraljeva, iako se nalazi u neposrednoj blizini. Mataruška banja ima manje temperaturno kolebanje i nižu temepraturu od grada Kraljeva tokom cele godine. Zahvaljujući okolnoj bujnoj vegetaciji, pre svega šumama,

i blizini Ibra u banji je izražena povećana vlažnost vazduha, pa je zbog nešto niže temperature u odnosu na Kraljevo, izuzetno privlačna tokom letnjih meseci. Vazduh Mataruške banje je pun šumskog ozona, koji se naročito oseća posle kratkotrajnih letnjih poljuskova, noći su sveže, dani vedri a kiše retke. Prosek kišnih dana u godini iznosi 125, a kiše najviše padaju u maju i novembru. Mataruška banja je sasvim slučajno nastala. U proleće 1897. godine, usled velike poplave Ibra, reka je odnela zemlju sa priobalja, sa najniže terase i tako otkrila izvore tople mineralne vode.

Lekovita "smrdljiva" voda, ležala je na samo 2 metra ispod površine. Izvor koji je otkriven poplavom, proširen je i produbljen, ograđen koljem i pletenim prućem. U takvom bazenu su se kupali prvi posetioci banje. Nakon kupanja, voda iz takvog bazena je izbacivana dolapom, a nova voda koja je doticala u bazen bila bi za nove kupače. Prvi posetioci banja su noćevali u kolibama i šatorima. 1900. godine osnovano je društvo za korišćenje lekovite vode Mataruške banje, a tek 1907. godine počela je eksploatacija vode iz izvora.

Izgrađeno je kupatilo sa 10 betonskih kada, i velikim bazenom. Dvadesetih godina XX veka, termalni izvori kapaciteta oko 130 litara u minuti, snabdevali su pet primitivno izgrađenih bazena i zgradu sa kadama. Tada je u banji već bilo podignuto nekoliko vila i hotela, a bile su i uređene parkovske i šumske površine.

Zbog širenja banje nov bunar je iskopan 1924. godine. Razvoj banje je stagnirao sve do 1948. godine. U toku drugog svetskog rata, bana je bila dosta porušena, pa je u posleratnom periodu krenula obnova. Prvo "Zimsko" kupatilo sa 13 kada banja dobija 1951. godine. Hotel "Žiča" 1953. godine dobija II sprat a restoran biva proširen. Centar za medicinsku rehabilitaciju je renoviran 1961. godine, a dve godine kasnije vila "Braća Maričić" adaptirana je za potrebe reumatološko-ginekološkog stacionara "Invalidski dom". Banja tada dobija centralno grejanje, vodovod i kanalizaciju.

Kapacitet banje se nadalje konstantno povećavao, pa je izgrađen hotel "Termal B", a u samoj banji je izgrađeno mnoštvo privatnih vila. Mataruška banja ima najjaču sumporovitu vodu u Srbiji. Voda dolazi sa dubine veće od 1000 metara. Temperatura mineralne vode kreće se od 38°C do 40°C. Dotok vode je konstantan i iznosi 27 litara u sekundi. Glavni sastojci vode Mataruške Banje su sumpor-vodonik i natrijum bikarbonat. Mineralna voda banje je veoma lekovita. 

Najvažniji sastojak mineralne vode je sumpor-vodonik čiji je nedostatak u organizmu uzrok raznih bolesti, naročito hronične reume, oboljenja kože, vena i arterija, poremećaja žučne funkcije, anemije, raznih ginekoloških oboljenja i dr. U Mataruškoj Banji se leči: reumatizam zglobova, išijas, oboljenje kicme (okoštavanje zglobova), tuberkulozno oboljenje zglobova, rahitis, posledice dečje paralize, hronično zapaljenje vena, šuljevi, ekcemi, trovanje olovom, zapaljenje materice i strelinost.

Mataruška voda je kontraindikovanaa za zarazna oboljenja, srčane mane, tuberkulozu pluća, krvarenja, grozničava stanja, jače nervoze i slicno. Najbolji efekat se ostvraruje kupanjem u toploj sumporovitoj vodi, kao i pijenje iste. U okviru lečilišta postoji terapija i sumpornim blatom, koje se veštački pravi i dobrog je kvaliteta.

U mataruškoj banji ima više kupatila. Staro kupatilo sa bazenom do 40 osoba i devet kada namenjeno je reumatičarima sa srčanom manom. Novo kupatilo ima 39 kada koriste reumatičari sa zdravim srcem (temperatura vode 40.5°C). Zimsko kupatilo ima manji bazen i kade za kupanje i namenjeno je osobama sa invaliditetom.

Tekst preuzet sa sajta: Ajmo Negde.com

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama