Novi Pazar

Isa-Begov hamam Srbija, Novi Pazar


Isabegov hamam, poznat i kao Novopazarski stari hamam, je javno kupatilo u neposrednoj blizini Stare čaršije, na desnoj obali reke Raške u samom središtu Jeni Bazara Novog Pazara. Hamam je dao izgraditi treći beg Osmanske provincije Bosne i glavni osnivač Sarajeva i Novog Pazara, Isa-beg Isaković, u drugoj polovini 15. veka.

Isabegov hamam je primer tzv. dvojnog gradskog hamama. U zgradi su se nalazile muške i ženske prostorije, potpuno identične, odvojene po uzdužnoj simetrali osnove i pregrađene kamenim zidom. Na zgradi se nalazi jedanaest kupola različitih veličina i sa šestougaonim otvorima. Svaka prostorija prekrivena je kupolom. Na severnoj strani hamama nalazio se prostrani šadrvan koji je bio jedna vrsta čekaonice i svlačionice, dok se na južnoj strani nalazila tzv. hazna - prostorija za grejanje vode. Postojale su i tri prostorije za kupanje sa mermernim česmama i jedna prostorija za odmor od kupanja.

Danas se ovaj spomenik islamske arhitekture nalazi pod zaštitom republike Srbije, kao spomenik kulture od velikog značaja.

Tekst preuzet sa sajta: wikipedia

Država:
Grad:


Putovanja.info
Iskustva i utisci turista sa putovanja.

Putovanja.info

Putujsigurno.rs
Iskustva putnika sa turističkim agencijama

Iskustva putnika sa turističkim agencijama

auf der Karte finden

Google map